Fatima Doubakil på väg in i rättssalen för förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson (S).
Fatima Doubakil på väg in i rättssalen för förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson (S). Samtidigt som den tidigare toppolitikern friats i tingsrätten vill de rödgrönrosa utreda Göteborgs stad beslut att stoppa Fatima Doubakil från att delta i ett panelsamtal om Burka songs 2.0 arrangerat av Reclaim Pride. Bild: Anders Ylander

Nytt politiskt krav: ”Utred Burka songs-beslutet”

Efter JO:s kritik mot Göteborgs kommun vill Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ tillsätta en oberoende utredning som granskar turerna kring ”Burka songs 2.0”.
– Det är jätteviktigt att detta utreds ordentligt, säger Grith Fjeldmose (V).

ANNONS
|

Det var för två veckor sedan som Justitieombudsmannen (JO) riktade kritik mot dåvarande stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda efter att man försökt stoppa debattören Fatima Doubakil från att delta i ett panelsamtal efter visningen av den omstridda filmen ”Burka songs 2.0”.

Enligt JO var detta inte förenligt med grundlagen. Kommunens beslut om att stoppa kvinnans medverkan på grund av de åsikter som hon kunde tänkas föra fram strider nämligen mot objektivitetsprincipen i regeringsformen, slog JO fast.

LÄS MER:Extremismen stoppas inte genom att kväva kulturen

Detta har nu fått den rödgrönrosa oppositionen i Göteborg (Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ) att reagera. I ett yrkande till kommunstyrelsen kräver de tre partierna att det tillsätts en oberoende utredning ”för att granska de processer” som ledde fram till att Fatima Doubakil stoppades från att medverka i paneldebatten.

ANNONS

”Agerandet av kommunen 2018 var allvarligt och odemokratiskt. Vi rödgrönrosa var därför kritiska redan då men fick inget gehör. Nu när JO riktat kritik hoppas vi att fler inser problematiken med att ta beslut på oklara grunder”, säger kommunalrådet Grith Fjeldmose (V) i en kommentar.

Grith Fjeldmose (V) lättad av JO:s kritik mot Göteborgs kommun

När GP ringer upp henne utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag blev väldigt lättad och glad över JO:s kritik mot kommunen, för vi har hela tiden ifrågasatt beslutet att stoppa Fatima Doubakil från att medverka i debatten.

LÄS MER:Burka songs-rättegången fortsätter – Mattias Gardell kallas som expert

Enligt Grith Fjeldmose har staden agerat fel och hela beslutsprocessen som ledde fram till JO:s kritik måste nu granskas av en oberoende utredning. Hon hoppas att kommunstyrelsen tar tag i problemet och tillsätter en sådan utredning.

– Det handlar inte om att peka ut enskilda personer men det är viktigt att vi förhindrar att något lika godtyckligt kan uppstå i framtiden.

Beslut om ”Burka songs”-utredning tas nästa vecka

Grith Fjeldmose efterlyser en genomgång av hela den kommunala beslutskedjan och att det måste bli tydligare på vilka grunder besluten tas.

LÄS MER:Jag är tacksam för att tingsrätten friar Hermansson

– Oavsett vad man tycker i själva sakfrågan så borde alla vilja att detta utreds ordentligt.

Kommunstyrelsen kommer vid sitt möte på onsdag i nästa vecka att ta ställning till de rödgrönrosas yrkande om en oberoende utredning i samband med besluten kring ”Burka songs 2.0”.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS