Ny kammarmusikfestival på Röda Sten

Frontside, en ny internationell kammarmusikfestival, intar Röda Sten konsthall 17–20 januari. Konstnärlig ledare är Karin Dornbusch, tidigare ledare för Båstad kammarmusikfestival.

ANNONS

Programmet är i stort sett klart och innehåller ett tiotal konserter med musik från Mozart till nutida. Bland de medverkande finns pianisten Bengt Forsberg, som brukar spela med Anne-Sofie von Otter, och flera internationella musiker.

Idén med en kammarmusikfestival på Röda sten kommer från entreprenören Bob Kelly. Han var den som först förde fram tanken på att göra konsthall av det gamla pannhuset vid Älvsborgsbron i början av 90-talet. Även musikfestivalen i Kalv var hans idé, han upptäckte orten när han letade efter sommarhus. Huset hittade han senare i Båstad som ju har en kammarmusikfestival varje sommar. Ett av de mer udda inslagen där var en nattkonsert i Kellys hus, med bland annat en flöjtist i blåställ i garaget.

ANNONS

I år firade festivalen 25-årsjubileum. Konstnärlig ledare har de senaste tolv åren varit klarinettisten Karin Dornbusch, i somras lämnade hon över ledningen till pianisten Roland Pöntinen med en ny festival i sikte.

Blev eld och lågor

Bob Kelly hade vänt blickarna mot Röda sten igen och när han presenterade idén för Karin Dornbusch blev hon förtjust och snart var de ett gäng, med bland andra tonsättaren Paula Ward af Malmborg, som började göra verklighet av planerna.

LÄS MER:Briljant inledning av GSO:s nya husartist

– Jag vill gärna utveckla kammarmusikformen och placera musiken i en annan lokal än den traditionella, med möjlighet att placera publik och musiker på andra sätt. Det är inspirerande för musikerna och kan kanske locka en ny publik, säger Karin Dornbusch i telefon från Basel där hon bor sedan drygt 20 år.

Men hon är mycket i Sverige på somrarna, en viss koppling till Göteborg finns eftersom hennes far kommer härifrån, men Röda Stens konsthall hade hon inte besökt förut.

LÄS MER:Snart kan Solorkestern spela med Drömorkestern

– Jag blev eld och lågor när jag kom dit första gången. Läget vid vattnet och Älvsborgsbron symboliserar möten som också musiken står för.

Annorlunda konserter

Temat för festivalen, M/S Transatlantic knyter också an till läget vid älvstranden där Amerikabåtarna förr passerade. Programmet innehåller flera konserter med amerikansk musik från olika tidsepoker, och lördagskvällen innehåller filmvisning av Chaplins Emigranten till levande musik.

ANNONS

– Hoppas att många blir nyfikna, det blir annorlunda konserter i en avslappnad miljö där man inte bara får sitta på sin stol, säger Karin Dornbusch som även medverkar själv i ett par konserter.

Hon ser den här första festivalen som ett försök, ambitionen är att fortsätta, och kanske bygga ut festivalen kommande år.

Fakta: Frontside

Är: Kammarmusikfestival 17–20 januari

Var: Röda Sten konsthall

Medverkande: Bengt Forsberg, Chlöe Hanslip, Danny Driver, Mike Svoboda, Maja S K Ratkje, Frode Haltli, Asasello Quartett, Dream orchestra m fl.

ANNONS