Nu ska Göteborg få ett veteranmonument

2021 ska ett veteranmonument stå klart i Färjenäsparken. Nu ska konstnären väljas.
– Genom att uppföra en konstgestaltning för veteraner i Göteborg kan alla medborgare få möjlighet att uppmärksamma och hedra dagens och morgondagens veteraner, skriver Göteborg konst i annonsen som nu ligger ute på stadens hemsida.

ANNONS

När affärsmannen Charles Felix Lindberg dog 1909 lämnade han efter sig en förmögenhet på två miljoner kronor. Pengar som då motsvarade tolv procent av hela Göteborgs årsbudget och som han skänkte till staden i form av en donationsfond. Avkastningen från fonden skulle gå till "stadens prydande och förskönande".

Genom åren har pengarna också utsmyckat Göteborg. De har finansierat skulpturer och hjälpt till att bygga upp Botaniska trädgården. Var tredje år gör fonden en utbetalning och stadens politiker får bestämma vad pengarna ska gå till.

LÄS MER:FN-föreningen: Låt statyn föreställa Ingrid själv

2018 röstade kommunfullmäktige om att ta ut 7,8 miljoner kronor från fonden. Pengarna ska bland annat gå till en staty till minne av fredskämpen Ingrid Segerstedt Wiberg och HBTQ-Göteborg.

ANNONS

800 000 kronor beslutades till ett veteranmonument.

En plats att sörja och hedra

Nu har staden gått ut med en annons där konstnärer får anmäla sitt intresse. Tre av dem ska därefter väljas ut och får då 35 000 kronor var för att göra skisser över det planerade verket. I sommar väljs slutligen ett av konstverken.

Veteranmonument finns i dag på flera platser runt om i Sverige. Även i Göteborg har frågan sedan tidigare varit uppe för diskussion. Redan 2017 väcktes frågan i kommunfullmäktige av den dåvarande ersättaren Jerker Schmidt (L). Han påpekade att monumentet bland annat skulle kunna fungera som en plats för ceremonier på veterandagen, den 29 maj varje år.

LÄS MER:Nytt utomhusbad på Hisingen ska utredas

Då röstades förslaget ner men idén om monumentet som en plats för ceremonier och för de som sörjer eller hedrar stadens veteraner lever vidare.

I annonsen skriver Göteborg konst:

"Uppdraget avser en unik och permanent konstgestaltning som skall fungera som en samlande plats i Göteborg för alla veteraner, det vill säga för både civil och militär personal som tjänstgjort i internationella insatser för fred och demokrati. Platsen ska fungera vid officiella ceremonier och för enskilda besök av veteraner och deras anhöriga."

Veteranmonument ska stå klart 2021 och placeras i Färjenäsparken, som också ska få en upprustning där målsättningen är att parken ska bli ett välbesökt utflyktsmål för alla göteborgare.

ANNONS

LÄS MER:Fler skulpturer av Evert Taube än av historiska kvinnor

Stadens riktlinjer för veteranmonumentet som konstnärerna ska utgå ifrån

• Konstgestaltningen ska kunna förmedla en känsla av samhörighet, stolthet och värdighet.

• Konstgestaltningen ska kunna fånga och förmedla människans existentiella frågor som berör och engagerar oss alla.

• Konstgestaltningen ska fungera som en samlande mötesplats för alla veteraner, deras anhöriga och alla de som värnar demokratiska värden i det globala samhället.

• Konstgestaltningen ska förhålla sig till och ta hänsyn till platsens specifika förutsättningar, att gå i dialog med landskapet är en förutsättning.

• Till konstgestaltningen kommer en kortare officiell text att tillföras. Texten kan integreras i verket alternativt placeras på separat skylt.

• Material som används för den permanenta konstgestaltningen ska vara hållbara och skötselvänliga samt anpassade till den miljö de befinner sig i. Konstnären ska säkerställa att konstgestaltningen är hållbar och tålig över tid med tanke på det stora antalet människor och evenemang som finns på platsen.

• Den exakta placeringen görs i samråd mellan konstnären och Park- och naturförvaltningen samt Göteborg Konst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS