Arkivbilder. Sven Jansson, ordförande i föreningen Musikens hus, är en av de som driver verksamheten.
Arkivbilder. Sven Jansson, ordförande i föreningen Musikens hus, är en av de som driver verksamheten. Bild: Anders Ylander

Nu öppnar Musikens hus

I sju månader har scenlokalen i Musikens hus varit nedsläckt. Coronapandemin slog till hårt mot den ikoniska lokalen, men nu är det på nytt dags för konserter.
– Äntligen! Det känns så bra, säger Erik Ridderstolpe, som är av personerna som driver Musikens hus.

ANNONS
|

På onsdag nästa vecka är det blueskväll på Musikens hus. Dagen därpå väntar Skuggor och Ljus samt Skymningsfolket och till fredagen framträder visproggarna Elin Callmer och Skarvarna.

För första gången på sju månader hålls konserter i Musikens hus och det är lättade arrangörer som nu kan öppna portarna.

– Vi stängde väldigt fort när coronan kom. 18 mars hade vi stängt all vår publika verksamhet. Från att ha haft vår bästa säsong någonsin bokad till ingenting, säger Erik Ridderstolpe.

LÄS MER:Musikens hus kan tvingas lägga ner

Det har minst sagt varit ett märkligt år för Musikens hus. Förutom replokalerna har all verksamhet i den stora byggnaden varit helt nedstängd. Skolverksamheten, konserterna, restaurangen.

ANNONS

– Det var katastrof och väldigt oroligt. För man vet inte hur länge det här kommer att hålla på.

Regerings besked öppnade för konserter

Sen kom ändå ljusningen. För när kulturminister Amanda Lind (MP) meddelade att restaurangverksamheter undantas från 50-regeln uppstod en möjlighet.

Musikens hus har servering genom sin restaurang Café Hängmattan. Det innebär att man nu kan ta in en större publik i sina lokaler.

LÄS MER:Sjömanskyrkan i Göteborg är såld

Den stora scenen, som tidigare tog 435 besökare har nu byggts om och fått bord och stolar. Totalt får 90 personer plats på ett coronasäkert vis.

– Vi har gått från en klubblokal till ett möblerat rum. Vi tror inte att detta är något som är i närheten av att hjälpa oss ekonomiskt men vi känner själva ett sug att komma i gång och hoppas att huset ska börja andas igen.

Arkivbild från 2014 när Musikens hus firar 30 år. På bilden: Nilla Mansfeld, Erik Ridderstolpe, Lasse Arvidsson och Kire Nilsson, Sven Jansson (på-språng),
Arkivbild från 2014 när Musikens hus firar 30 år. På bilden: Nilla Mansfeld, Erik Ridderstolpe, Lasse Arvidsson och Kire Nilsson, Sven Jansson (på-språng), Bild: Olof Ohlsson

Slöt avtal med Higab

Strax före coronapandemin bröt ut i Sverige hade Musikens hus slutit ett avtal med hyresvärden Higab. Tanken är att hyran ska öka markant på sikt och föreningen lade upp en plan för att växa och öka sina intäkter för att möta den nya kostnaden.

– Vi vill gärna gasa, så den här tajmingen med corona är helt galen.

LÄS MER:Så klarade krogarna coronasommaren – Göteborg sticker ut

Ekonomiskt klarar de sig dock för tillfället. I och med att de snabbt stängde ner har de fått ner sina kostnader. Permittering och en halverad hyra för det andra kvartalet har också gjort sitt.

ANNONS

Sedan kom det in pengar via en stödgala som arrangerades i maj med artister som Slowgold, Kapten Röd och Ebbot Lundberg.

– Vi har en viss ekonomi som vi kan leva på ett tag. Men det kommer inte att gå allt för länge och eftersom vi är en egen förening som driver det här får vi jobba gratis när pengarna tar slut, säger Erik Ridderstolpe.

LÄS MER:Higabs miljonkrav kan sänka Galenskaparna

Under hösten har Musikens hus bokat in en del av de mindre akter som var tänkta till den lilla scenen under våren. De stora internationella artisterna är fortfarande avbokade eller framskjutna till nästa år.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS