Nu kommer kraven på vaccinpass

De nya reglerna om vaccinationsbevis för tillställningar och sammankomster med fler än 100 deltagare påverkar kultur-, sport- och utelivet. Därför har bland andra Pustervik och Göteborgsoperan infört nya rutiner.

ANNONS
|

Efter den 1 december kan arrangörer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer använda vaccinationsbevis eller tillämpa omfattande smittskyddsåtgärder. Genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare kan en arrangör fortsätta bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare eller ställa krav på avstånd.

De nya föreskrifterna och förordningarna påverkar inte minst utelivet, idrotts- och kulturevenemang. Länsstyrelsen kommer precis som tidigare genomföra tillsyn, både i form av samtal och kontroller på plats.

– Vi kommer fortsätta bedriva tillsyn utifrån de föreskrifter och förordningar från Folkhälsomyndigheten som finns. Utifrån de nya förordningar som regering beslutade om förra veckan kommer vi framförallt se till så att verksamheterna har rutiner som säkerställer att alla närvarande har vaccinbevis, säger Anneli Wejke, funktionschef på Länsstyrelsen.

ANNONS

Vad är vad?

Allmän sammankomst

Demonstrationer och opinionsyttringar, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teaterföreställningar, konserter, biovisning och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk.

Offentlig tillställning

Tävlingar och sportevenemang, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.

Vaccinationsbevis

Menas i detta fall att man har tagit minst två doser vaccin mot covid-19. Varken negativt PCR-test/antigentest eller dokumentation om genomgången sjukdom är giltigt. Vaccinationsbevis delas ut av E-hälsomyndigheten och hämtas på www.covidbevis.se, det gäller i 180 dagar.

Beviset kan krävas för personer över 18. Det kan ta upp till sju dagar från vaccinationen till att det går att hämta ut ett vaccinationsbevis.

Pustervik och Göteborgsoperan redan beredda

Daniel Levin är chef för Pustervik och säger att de redan har satt upp rutiner för hur man ska kolla besökarnas vaccinationsbevis.

– Vår biljettleverantör har försett oss med tekniska möjligheter att skanna vaccinpass i samband med att vi kollar biljetter. Det vi gör är att först kolla biljetten, sedan vaccinpasset och sist legitimation för att säkerställa att passen tillhör rätt person.

Kommer ni även kolla artister och crew?

– Nej. Som jag har förstått det behöver vi inte göra det, och då tänker vi inte göra det. Efter att ha kämpat med den här pandemin i snart två år så gör vi inte mer än det vi måste, men vi förhåller oss såklart till de regler som finns.

Göteborgsoperan, som på söndag har premiär för ”Ragnarök”, den sista delen i Wagners Nibelungens ring, kommer ha liknande rutiner berättar försäljningschefen Johan Lind.

– Vi har satt in extra personal som bara kollar vaccinationsbevis för att inte överbelasta våra entrévärdar. Dessutom har vi testat programvaran både på giltiga och ogiltiga vaccinpass för att se så att den fungerar. Och det gör den, det lyser grönt när det är giltigt och rött när det är ogiltigt, säger han.

Behöver även artister och tekniker uppvisa vaccinationsbevis?

ANNONS

– Nej, föreskrifterna skiljer mellan publik och personal. Men vi rekommenderar samtliga sångare att coronatesta sig två gånger i veckan som en säkerhetsåtgärd, och de andra medarbetarna erbjuds regelbundna tester..

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS