Nu kameraövervakas Ullevipubliken

Det är inte bara GP och TT som filmar publiken vid Ullevi. Det gör även polisen i Göteborg.
– Det handlar om en begränsad period och sker i förebyggande syfte, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

ANNONS
|

I fredags invigdes konsertsommaren av James Hetfield & Co i Metallica, en spelning som GP:s recensent Jonathan Bengtsson var relativt nöjd med och gav betyget tre fyrar.

I går stod det också klart att polisen denna goda Ullevisommar med elva konserter kommer att steppa upp sin bevakning och montera ”fyra tillfälliga kamerapaket” i anslutning till arenan.

De fyra kamerorna är monterade vid evenemangsområdet bakom Ullevi, på arenans framsida och längs Levgrensvägen. Bevakningen kommer att pågå i drygt två månader, från den 16 juni och fram till dess att Laleh har haft sin konsert den 26 augusti.

– Det handlar om en begränsad period och sker i förebyggande syfte för att förhindra brott, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

ANNONS

Polisen kommer att skylta på platsen för att informera konsertbesökarna om att området är övervakat med kamera.

– Vi har goda erfarenhet från andra platser i stan med övervakningskameror. Det brukar fungera bra, säger Jens Andersson.

Hade ni användning för kamerorna i samband med Metallicas konsert i fredags?

– Nej, inte vad jag vet. Det var mycket fyllerier och bråk på stan, men runt Ullevi var det rätt lugnt faktiskt.

Är det några Ullevispelningar i sommar som ni bedömer mer polisiärt intressanta än andra?

– Nej, vi gör ingen sådan riskbedömning utifrån vilken artist som spelar. Att vissa skulle dra till sig ett mer brottsbenäget eller våldsamt klientel, inget sådant.

Inte ens Laleh?

– (skratt) Nej ... men även Laleh kan dra till sig en och annan dumskalle, säger Jens Andersson.

Polisens kameraövervakning

  • Polisen bedriver kamerabevakning på ett antal offentliga platser i landet med olika slags fasta, tillfälliga eller mobila kameralösningar. Det kan röra sig om kontinuerlig bevakning av vissa gator och torg men också tillfällig bevakning i samband med festivaler, fotbollsmatcher och andra evenemang.
  • Polisen sparar normalt material från kamerabevakning i upp till två månader. Materialet kan dock sparas längre om det behöver användas i någon annan av polisens verksamheter, till exempel i en pågående förundersökning.
  • Du har rätt att en gång per år begära information om hur dina personuppgifter behandlas av polisen. Du har även rätt att begära att felaktiga uppgifter rättas eller kompletteras och att uppgifter som inte längre behövs raderas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS