Nu jagar Göteborg spetsutbildning för koreografer

Ett hyllat danskompani på Göteborgsoperan och ett nytt danscentrum på gång i Mölndal, ändå flyr talangerna till Stockholm. Nu försöker Göteborgs universitet ragga pengar till en ny – folkligare – spetsutbildning för koreografer.
– Vi är redo att kicka igång så fort statsmakten säger ja, säger Petra Frank på Högskolan för scen och musik.

ANNONS
|

”Varför skall danskonstnärer i landets största region behöva flytta till Stockholm eller våra grannländer för att få sin grundutbildning?” frågade sig koreografen Gun Lund, en nestor inom svensk dans, i en debattartikel tidigare i år.

Göteborg dignar av dansutbildningar, men för den som vill ta steget vidare till att koreografera är det Stockholm som gäller. Det ska det bli ändring på nu, om GU får som de vill.

– Utbildningen i Stockholm är mer konceptuell. Vi skulle ha en genrebaserad utbildning, från street till musikal, säger Petra Frank, prefekt på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Hon ser framför sig hur koreograferna blir en del av scenklustret i den nya, gemensamma byggnaden för GU:s konstnärliga utbildningar som byggs vid Götaplatsen. Men en spetsutbildning på masternivå kräver pengar.

ANNONS

Torsdagen den 1 juni åker Petra Frank därför till utbildningsdepartementet i Stockholm för att träffa statssekreteraren, tillsammans med Alex Bergström (S) och Daniel Andersson (L) från VGR:s kulturnämnd.

Vill hålla kvar koreografer i Göteborg

Göteborgsoperan vill ha en utbildning för när de globalt hyllade dansarna i Danskompaniet vill sadla om till koreografi, Regionteater Väst ropar efter utvecklingsvägar, liksom musikalproducenter och fria dansgrupper. Dessutom planeras ett danscentrum i Mölndals industrihistoriska område Forsåker.

– Dansutbildningar finns många i regionen, men har man inte koreograferna – de är nyckelaktörerna, som dirigenten i en orkester. Det skulle stärka dansen och dansutvecklingen att få en sådan spetskompetens. Då tror vi att många dansaktörer skulle stanna här, även om de också givetvis kan vara tillgängliga för hela Sverige och internationellt, säger Petra Frank.

Om ett universitet vill starta nya utbildningar måste man få godkänt från staten och tilldelas ”fler platser” – alltså mer pengar. Alla universitet konkurrerar om samma statliga medel, men Petra Frank är inte orolig för att koreografutbildningen ska vägas mot fler poliser eller lärare.

– Nej, vi skulle ta in fem eller sex studenter vartannat år. I sammanhanget är det små summor det handlar om.

För universitetets del är planen klar. Beskedet för platserna 2024 kommer till hösten.

ANNONS

– Vi är redo att kicka igång så fort statsmakten säger ja. Alla på universitetet, regionen, danscommunityt, branschen – alla vill det här, säger Petra Frank.

LÄS MER:Kievs balettkompani är på oavbruten turné i väntan på fred

LÄS MER:Stjärnkoreografen Alexander Ekman utforskar egot

LÄS MER:På turné till London med Göteborgsoperans danskompani

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS