Nu börjar rättegången mot Kevin Spacey

Den Oscarsvinnande skådespelaren Kevin Spacey står anklagad för sexuella övergrepp mot fyra olika män. Här är allt du behöver veta om rättegången som började i London under onsdagen.

ANNONS
|

Kevin Spacey, som gjort succé i filmer som ”American beauty”, ”Seven” och ”The usual suspects”, står åtalad för tolv fall av sexuella övergrepp. Det är fyra män som ska ha blivit utsatta mellan 2001 och 2013, enligt åtalet. Männen är nu i 30- och 40-årsåldern. 63-åriga Spacey nekar till alla anklagelser.

Rättegången, som äger rum i Southwark crown court i London, beräknas pågå i fyra veckor.

Den amerikanska skådespelaren bodde i staden i över tio år, då han var konstnärlig ledare för Old Vic-teatern mellan 2004 och 2015. De påstådda brotten ska ha ägt rum både i London och i Gloucestershire.

ANNONS

Anklagades under metoo

Kevin Spacey har vunnit två Oscars, en för sin insats i ”The usual suspects” 1996 och en för rollen i ”American Beauty” år 2000. På senare år har han främst varit känd för sin roll som president Frank Underwood i Netflix-serien ”House of cards”.

Men efter att anklagelser mot Spacey bubblat upp under metoo tvingades han lämna både ”House of cards” och Ridley Scotts film ”All the money in the world”. De senaste åren har han dock gjort flera försök till comeback, bland annat i den brittiska indiefilmen ”Control” och italienska ”The man who drew God”.

I oktober förra året friades skådespelaren i en domstol i New York för sexuella övergrepp mot en tonårspojke i mitten av 1980-talet, då Spacey själv var 26 år.

Hans produktionsbolag dömdes däremot samma år att betala över 300 miljoner kronor i skadestånd till Netflix för att ha orsakat strömningsjätten ekonomisk skada genom Spaceys beteende.

LÄS MER:Spacey tackar för "modigt" italienskt pris

LÄS MER:Jury friar Kevin Spacey i Rapp-fallet

LÄS MER:Spacey åtalas för fler sexuella övergrepp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS