Maritimans museiubåt HMS Nordkaparen har visat sig svår att sanera från radioaktivitet. Nu kommer den att hålla stängt hela året.
Maritimans museiubåt HMS Nordkaparen har visat sig svår att sanera från radioaktivitet. Nu kommer den att hålla stängt hela året. Bild: Wikimedia

Nordkaparen stängd hela året på grund av sanering

I höstas tvingades fartygsmuseet Maritiman att stänga sin ubåt Nordkaparen efter larm om radioaktivitet ombord. Nu visar sig saneringsarbetet vara så komplicerat att ubåten inte kommer öppna i år.

ANNONS
|

Det var i september förra året som Göteborgs fartygsmuseum Maritiman tvingades att stänga sin populära ubåt HMS Nordkaparen efter att radioaktiva ämnen påträffats ombord. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) bommade igen fartyget med omedelbar verkan och förbjöd såväl besökare som personal från att gå in i ubåten.

Visserligen ansåg SSM:s inspektör inte att det förelåg någon risk för akuta strålskador, den joniserande strålningen från ubåtens radioaktiva ämnen bedömdes alltför låg, men fartyget fick inte beträdas förrän all radioaktivitet var sanerad. Så var läget i september förra året och så är läget nu i juni – nio månader senare.

”Ubåten är inte sanerad ännu och den är fortsatt stängd. Jag bedömer att den kommer vara det under denna säsongen”, skriver Maritimans vd Ulrika Carlsson i ett mejl.

ANNONS

Vid mätningarna i höstas påträffade Strålsäkerhetsmyndigheten även en mindre mängd radioaktivitet ombord på två andra av Maritimans fartyg, jagaren Småland och patrullbåten Hugin. De fartygen har dock sanerats under våren och bedöms åter vara säkra för turister att besöka.

– De har aldrig varit stängda. Vi hade bara ett föreläggande att kartlägga, identifiera och ta bort strålkällor, säger Frida Svensson som arbetar med service av Maritiman.

Nordkaparen ska vara sanerad senast 31 december

Nu har fartygsmuseet en månad på sig att skriftligt redovisa sina åtgärder på Småland och Hugin för Strålsäkerhetsmyndigheten, därefter förutsätter Frida Svensson att Maritimans sanering kommer att godkännas av myndigheten.

Också på ubåten Nordkaparen ska Maritiman identifiera, kartlägga och sanera bort samtliga radioaktiva ämnen, men där ska åtgärderna redovisas för Strålsäkerhetsmyndigheten senast den 31 december i år.

”Nordkaparen är mer komplex att sanera och den är också belagd med förbud så hanteringen är svårare. Vi har 2023 på oss”, konstaterar Ulrika Carlsson.

Strålsäkerhetsmyndighetens enhetschef Eva Gimholt skriver i ett mejl att tillträdesförbudet till Nordkaparen gäller till dess att myndigheten har ”tagit ställning till Maritimans åtgärder” och godkänt deras sanering av ubåten.

Först därefter kan det bli aktuellt att åter öppna Nordkaparen för besökare.

LÄS MER:Efter larmet om radioaktivitet – oklart när Nordkaparen kan öppna igen

LÄS MER:Sebastians film avslöjade Maritimans höga stråldoser

LÄS MER:Maritimans ubåt stängd – radioaktiva ämnen funna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS