Frida Edman och Oskar Ekström, vd respektive programchef för Bokmässan.
Frida Edman och Oskar Ekström, vd respektive programchef för Bokmässan. Bild: Pelle T Nilsson

Nordisk litteratur i fokus på Bokmässan i Göteborg 2021

Jonathan Franzen, Liv Strömquist och Stina Wollter deltar på Bokmässan i Göteborg i september. Evenemanget kommer att anpassas och genomföras både fysiskt och digitalt och ha nordisk litteratur i fokus.

ANNONS
|

I fjol var Bokmässan ett helt digitalt evenemang, men för de som saknat att spana på författare och lyssna på samtal i Svenska mässan finns i år en chans för ett begränsat antal besökare.

LÄS MER:Patrik Lundberg tilldelas Guldpennan

Årets mässa har nordisk litteratur i fokus, med svenska författare som Stina Wollter, Patrik Lundberg och Liv Strömquist på plats. Ett 20-tal seminarier kommer att uppmärksamma aktuella nordiska böcker där bland andra norska Vigdis Hjorth, isländska Sjón och finska Sofi Oksanen medverkar.

– Den nordiska litteraturen är väldigt stark, läst och älskad i Sverige och många av de nordiska författarna kommer att vara på plats vilket känns väldigt kul. Totalt blir det mellan 15 och 20 nordiska författare som deltar i intervjuer och samtal, ofta tillsammans med svenska författare, säger Oskar Ekström, programansvarig för Bokmässan.

ANNONS

LÄS MER:Svenska Akademien ger alla sexåringar poesi

Men även ett gäng stora internationella författare medverkar i förinspelade samtal. Bland andra Emma Cline, Yuval Noah Harari och Jonathan Franzen. Det rör sig om närmre 40 intervjuer med författare över hela världen, som kommer att finnas på Bokmässan Play hela året.

– Vi vet att många är Zoom-trötta så vi har riggat upp en inspelningsstudio i Stockholm och Göteborg där svenska programledare intervjuar den internationella gästen via länk. Vi kommer att ha flera kameror och greenscreen i en virtuell studio och har skickat webbkameror till författarna så de kan få bättre bild och ljud, säger Oskar Ekström.

Inget myllrande mässgolv

Årets Bokmässa är anpassad efter rådande omständigheter och planeringen utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Sedan i somras har mässarrangörer ett eget regelverk, snarlikt det som nöjesparker och idrottsevenemang har att förhålla sig till.

Fakta: Bokmässan i Göteborg

Arrangeras den 23 – 26 september på Svenska Mässan och på Bokmässan Play.

Seminarieprogrammet består av av 650 författare, forskare, journalister och sakkunniga som medverkar i över 250 seminarier.

Ett begränsat antal besökare kan vara på plats på mässan. Då krävs en studiobiljett, som kostar 995 kr per dag. Då ingår Bokmässan Play för samtliga dagar.

För den digitala Bokmässan Play finns en biljett för 395 kr. Då ingår hela seminarieprogrammet som går att se året ut.

– Det innebär att det inte finns ett maxtak i publikantal utan ansvaret vi har är att anpassa flöden och skapa ett tryggt och säkert arrangemang för publiken. De som är på plats kommer inte att kunna ta del av ett myllrande mässgolv, men vi kommer att ha sittande aktiviteter och även viss bokförsäljning och signeringsmontrar, säger Bokmässans vd Frida Edman.

– Varje dag kommer det florera någonstans mellan 500 och 2 000 personer på plats på Bokmässan. Vi har 40 000 kvadratmeter att disponera till publikflödet så det innebär inte att all publik kommer vara inomhus exakt samtidigt.

ANNONS

LÄS MER:Åke Edwardson: ”Kvinnor kunde dyka på mig på Bokmässan”

Bokmässan Play här för att stanna

I fjol var Bokmässan helt digital och gratis för alla intresserade. I år kostar även det digitala passet pengar, för 395 kronor ingår samtliga dagar och programpunkter. Frida Edman ser att Bokmässan Play kommer att fortsätta vara en del av mässans framtid, även då pandemin är över och publik kan samlas igen.

– Bokmässan är och kommer att förbli nordens största kulturevenemang och intresset för att vara på plats är väldigt stort. Men Bokmässan Play togs emot väldigt väl förra året och nu har vi utvecklat den vidare och ser att det är en attraktiv produkt som vi inte har möjlighet att ge bort.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS