Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj: ”Nu har det kommit män i svarta masker”

Män i svarta masker har försökt komma in i den belarusiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs lägenhet i Minsk. Diplomater och journalister är på plats för att skydda henne.
– Hon har uppmanat allmänheten att komma dit, säger förläggaren Ola Wallin.

ANNONS
|

Under onsdagsförmiddagen pratade översättaren Kajsa Öberg Lindsten med Svetlana Aleksijevitj i telefon. Hon berättade då att misstänkta bilar stod utanför och att män i svarta masker var på väg till hennes lägenhet.

– Hon sade bara, ”jag kan inte prata, nu har det kommit män i svarta masker. De är här nu”, säger hon.

Aleksijevitj har inte förts bort

Men Svetlana Aleksijevitj har inte blivit bortförd som misstankarna var initialt. Männen ska inte ha kommit in i hennes lägenhet berättar hennes svenske förläggare Ola Wallin. I stället ska journalister och diplomater ha tagit sig till hennes hem för att skydda henne.

– Hon har uppmanat allmänheten att komma dit. Men att man ska vara försiktig och komma i stora grupper. Det står svarta piketbussar på gården. Det lär redan ha kommit diplomater för att försöka skydda henne med sin närvaro, sade Ola Wallin vid lunchtid svensk tid.

ANNONS

Var orolig för sin vän

Svetlana Aleksijevitj tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015. Hon har också bott i Göteborg mellan 2006 och 2008. Då levde hon som fristadsförfattare och publicerade regelbundet texter i Göteborgs-Posten. I dag bor hon i Belarus huvudstad Minsk.

I samband med oroligheterna i landet har Kajsa Öberg Lindsten haft kontakt med den världskända författaren. När uppgifter kom om att oppositionspolitikern Maria Kolesnikova hade gripits och att människor förts bort blev hon orolig för sin vän.

LÄS MER:Kolesnikova undvek exil – rev sönder passet

Under onsdagsmorgonen pratade hon med Svetlana Aleksijevitj som då berättade att det bara var hon kvar från Koordinationsrådet, eller Samordningsrådet som det också kallas.

Det är en grupp bestående av sju personer, som bildades av oppositionen efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti och som arbetar för ett fredligt maktskifte.

Fakta: Svetlana Aleksijevitj

Född: 1948 i västra Ukraina, flyttade sedan till en by i östra Belarus. Föräldrarna var lärare, och hängivna Sovjetmänniskor, kritiska till dotterns böcker.

Utbildade sig till journalist. Inledde på 1970-talet sitt arbete med att intervjua och samla röster till de fem böckerna i "Utopins historia", sammanlagt 2 267 sidor. Debutboken, "Kriget har inget kvinnligt ansikte", kom 1984 och kunde först efter perestrojkan tryckas i ocensurerat skick. Den berättar om kvinnorna som stred för röda armén under andra världskriget. “De sista vittnena” från 1985 handlar om samma period, men här låter Aleksijevitj dem som var barn under kriget komma till tals.

2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”, enligt Svenska akademiens prismotivering.

2001 till 2011 levde hon i exil (bland annat som fristadsförfattare i Göteborg) på grund av trakasserierna från de statliga medierna och Aleksandr Lukasjenkos regim. Hon flyttade tillbaka till Minsk 2011.

När Kajsa Öberg Lindsten pratade med henne märkte hon att situationen var pressad.

– Dels var hon sjuk och kunde nästan inte prata. Sen sade hon att vi får vara försiktiga.

LÄS MER:Därför vill Kreml ha Navalnyj kvar i koma

Kajsa Öberg Lindsten skickade ut informationen till en mejllista, bestående av personer som engagerar sig i situationen i Belarus. Hon fick då svar direkt från Ola Wallin. Han berättade att det gick rykten om att hon skulle föras bort under dagen.

– Då blev jag jävligt orolig med tanke på hur hon lät, säger Kajsa Öberg Lindsten.

ANNONS

Under morgonen publicerades ett uttalande från Svetlana Aleksijevitj på den belarusiska Pen-klubbens sajt där hon kommenterar situationen efter det att hennes oppositionskollegor gripits eller tvingats lämna landet en efter en.

"De som tagits ifrån oss kommer att ersättas av hundratals andra", skriver Aleksijevitj.

”Hon är landets samvete”

Ola Wallin förklarar att situationen i Belarus har eskalerat på senaste tiden.

– De har gripit en efter en i det här Koordinationsrådet, tills de grep Maksim Znak. Då var det bara hon kvar. Men det är som Aleksijevitj säger, det är inte Koordinationsrådet som har gjort uppror.

Att de väljer att gå på Svetlana Aleksijevitj menar Ola Wallin är en allvarlig indikation. Kajsa Öberg Lindsten är inne på en liknande tankebana.

– Hon är en sån viktig person, hon är landets samvete. Sen är hon 72 år gammal och har hälsoproblem.

Svenska utrikesministern Ann Linde (S) kommenterar händelsen på twitter.

Där delar hon en bild på Svetlana Aleksijevitj stående i sin bostad tillsammans med flera diplomater.

”Trakasserier, gripanden och påtvingad exil för oppositionen i Belarus är en allvarlig överträdelse av den Belarusiska regimen mot de fredliga protesterna”, skriver Ann Linde.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS