Nobelpriset i litteratur kan stoppas i år

Efter krisen kan det bli aktuellt att ställa in årets utdelning av Nobelpriset i litteratur. Detta enligt källor till Sveriges Radios Kulturnytt.

ANNONS
|

Trodde ni att vindarna mojnat kring den stormhärjade Svenska Akademien? Under onsdagen kom besked om att så knappast är fallet. Uppgifter till Kulturnytt berättar att ett antal ledamöter i Svenska Akademien, samt personer inom Nobelkommittén som arbetar med att utse nobelpristagarna, ställer sig tveksamma till huruvida det bör delas ut något pris över huvud taget 2018.

Två pris nästa år istället?

LÄS MER: Akademien måste räddas - börja om med nya ledamöter

– Det är bara min idé, säger en källa inifrån Svenska Akademien till programmet, men det rimliga är att vi inte delar ut Nobelpriset och nästa år delar ut två Nobelpris – ett för i år och ett för nästa år – för att markera att vi förstår att vi har gjort något som kräver stor eftertanke och självrannsakan.

ANNONS

Peter Englund stöttar

Den får stöd av tidigare ständige sekreteraren Peter Englund, som i protest lämnade sin stol för ett par veckor sedan.

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år, säger Peter Englund.

... men inte Malmqvist

Akademiledamoten Göran Malmqvist förnekar dock bestämt i en intervju med Dagens Nyheter att det skulle vara aktuellt att dra in årets pris.

– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger han.

– De fem författarna har vi hela sommaren att läsa in oss på – och vi läser snabbt. (...) Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare på sommaren.

LÄS MER: Akademiens fall löser inte metoo

Anders Olsson, som tagit över uppdraget som ständig sekreterare efter att Sara Danius lämnat både sin post och sin stol i Akademien, vill inte förtydliga vad som sagts, men medger att det för tillfället pågår en diskussion. Det gör också Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin, som bekräftar för SVT att samtal pågår om huruvida litteraturpriset ska delas ut eller inte.

ANNONS
ANNONS