Anna Rosengren, Kulturförvaltningens chef
Anna Rosengren, Kulturförvaltningens chef Bild: Thomas Johansson

Nedskärningar att vänta i Kulturgöteborg

Som kulturförvaltningen tidigare befarat är nedskärningar inom Kulturgöteborg att vänta. Detta efter att alliansens budget klubbats igenom i fullmäktige.

ANNONS
|

På onsdagen gick alliansens budget för 2020 igenom fullmäktige. Den ger kulturförvaltningen en budgetram på 545,8 miljoner. Det är en ökning med 1,5 procent mot 2019, men pengarna täcker inte beräknade ökningar för bland annat personal- och hyreskostnader.

Förvaltningschef Anna Rosengren vill inte föregå det budgetarbete förvaltningen nu genomför, men ser nedskärningar inom Kulturgöteborg framför sig.

– Vi tittar på om det finns kostnader och behov som vi kan flytta fram, samtidigt som vi tittar på behov vi måste säkerställa. Det jag kan se är att vi sannolikt står inför en kraftigare besparing än vad vi gjorde föregående år, säger hon.

ANNONS

Redan förra året tvingades kulturnämnden göra svåra prioriteringar. Tjugo miljoner skulle sparas och politikerna fick en lista på verksamheter att lägga ner eller skära ner på.

LÄS MER:Ödesdagar för Kulturgöteborg – kan bli nedskärningar

Vill inte ge konkreta svar

På listan fanns bland annat biblioteket 300 m2, Kulturnatta, Speldags, Sommarunderhållningen, minskat utvecklingsstöd till kulturskolan och minskade öppettider för stadsbiblioteket.

Till slut fick kulturskolan och stadsbiblioteket minskade medel, bland annat.

Exakt hur stora besparingarna blir kan Anna Rosengren i dagsläget inte svara på, eller vilka de konkreta konsekvenserna kan bli.

– Nej, nu håller vi på och identifierar vilka kostnader vi kan påverka och behov vi kan flytta framåt, och vilka intäkter vi kan öka, för att till slut få fram vilken summa vi behöver spara i form av verksamhetsbesparingar.

Kulturförvaltningen har även träffat den fackliga samverkansgruppen, men Anna Rosengren vill heller inte uttala sig om personalstyrkan kan behöva bantas.

– Det är alldeles för tidigt att säga i detta skedet.

Kan det bli så att ni tvingas lägga ner verksamheter?

– Jag har svårt att se hur vi ska hämta hem detta på något annat sätt. Detta är en utveckling som skett över tid. När kulturnämnden inte får kompensation för ökade lönekostnader, prisökningar och ökade hyreskostnader så tvingas vi till slut spara in på kulturverksamhet. Min bedömning är vi är där nu, men det är för tidigt att säga i vilken omfattning.

ANNONS

Den 16 december ska kulturnämnden fatta beslut om budget för 2020. Kulturförvaltningen hoppas ha ett färdigt förslag veckan innan dess.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS