Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris

Den iranska skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris av Svenska PEN.

ANNONS
|

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 och nära vän och kollega till Nasrin Sotoudeh, protesterar mot fängslandet av Sotoudeh (arkivbild).
Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 och nära vän och kollega till Nasrin Sotoudeh, protesterar mot fängslandet av Sotoudeh (arkivbild). Bild: Salvatore Di Nolfi

– Läget för yttrandefriheten i Iran har varit dåligt länge, men förvärrats ytterligare på senare tid. Nasrin Sotoudeh har genom sin långa kamp för det fria ordet – som advokat och skribent – visat både ett enastående mod och att förtrycket av yttrandefriheten i längden aldrig kan vinna, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN i ett pressmeddelande.

Nasrin Sotoudeh, född 1963 i Tehran, är en iransk skribent och människorättsjurist.

"Försvarar de tystades röster"

Motiveringen lyder: ”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran, tilldelas skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh Tucholskypriset 2018. Med stort rättspatos fortsätter Sotoudeh, år efter år, kämpa för fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.”

ANNONS

I september 2010 dömdes hon till sex års fängelse för ”propagandistisk verksamhet”. Hon benådades 2013. Den 13 juni i år greps hon åter i sitt hem och fördes till det

Sedan i somras sitter Nasrin Sotoudeh fängslad i det ökända Evin-fängelset i Teheran, efter ha blivit dömd utan sin vetskap, till fem års fängelse. Den 25 augusti inledde hon en hungerstrejk i protest.

Fredspristagare tar emot priset

Priset kommer att tas emot av Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 och nära vän och kollega till Sotoudeh. Ceremoni hålls på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november.

Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne.

ANNONS