Någon som vet var jag kan få tag på en orre?

Veckan som gick med GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

ANNONS
|

Söndag.

Jag gillar både gamla fönster och Ulla Skoog så när jag ser på Facebook att hon fått en egen serie i P1 om gamla hus så är det klart jag vill lyssna. Skådespelerskan som flyttat 43 gånger (vi som i ungdomen bodde i rivningslägenheter i Haga flyttade ofta) har sett stora delar av Göteborg rivas och byggas upp igen och det har ofta INTE blivit bättre.

I första programmet besöker hon en fantast i Lerum som ägnar liv och pengar åt att renovera ett gammalt trähus från 1842. "Det är roligt att vårda, oavsett om det gäller hus eller relationer", konstaterar Skoog. Samtidigt verkar det lätt att bli besatt. Ju mer det slipas, desto mer finns att göra. Det är som att tatuera sig. Man börjar med en fjäril på axeln och har efter några år hela ryggen täckt.

ANNONS

På fredag ska Ulla Skoog hem till Tomas von Brömssen. Då får jag lyssna igen.

Måndag.

Kör med lättat hjärta hem från ett lyckat besök på bilbesiktningen i Mölndal, men blir betryckt igen när jag kör förbi Världskulturmuseet på Södra Vägen. Skyltfönstret mot gatan visar en stor tom utställningshall. 13 år efter invigningen står fortfarande en femtedel av den 3000 kvadratmeter stora utställningsytan tom och 600 kvadratmeter kontorsyta väntar på en hyresgäst.

Var det meningen med det vackra hus som kostade göteborgarna 20 miljoner att få hit och staten 350 miljoner att bygga?

Tisdag.

Hör mathistorikern Richard Tellström berätta i sitt Sommarprogram att en vanlig svensk familj bara lagar 12 - 14 rätter innan de börjar om igen. Bestämmer mig för att laga något helt nytt till middag.

Hittar ett intressant recept på A-la-daube på vildt i Hemmets kokbok från 1906. Är det någon som vet var jag får tag på en orre?

Onsdag.

Det finns en tröst för alla oss som måste jobba när solen äntligen skiner. Tar en löparrunda i Skatås på kvällen och avslutar med ett dopp i anläggningens lilla utomhuspool. Det är inte havet, men det är 18 grader varmt och salt.

Torsdag.

ANNONS

En kanin skuttar förbi när jag cyklar till jobbet genom Östra kyrkogården. Då vet jag att den har sitt gryt max några hundra meter bort. Stefan Castas bok Stan är full av vilda djur är nämligen en av barnbarnets favoriter och varje gång vi läser lär sig inte bara barnet något nytt.

Fredag.

De tre nazister med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen som låg bakom bombattentaten i Göteborg i vintras och skadade en städare för livet får idag sin fängelsedom. Undrar om NMR tar avstånd från dåden när de i dag håller tal i Almedalen.

Lördag.

Jag älskar sommarteaterns olika spelplatser och bara i år bjuds på teater i stenbrott, magasin och maskinhallar. På varvet på Brännö har jag däremot aldrig varit på en föreställning så nu är det dags. Skriver på att göra-listan: Boka biljetter!

Nästa lördag:

Ove Haugen

ANNONS