Julius Hugoson, Ing-Marie Carlsson, Frida Hallgren, Johan Petersson och Matilda Forss Lindström under pressträffen för julens stora familjefilm "Monky".
Julius Hugoson, Ing-Marie Carlsson, Frida Hallgren, Johan Petersson och Matilda Forss Lindström under pressträffen för julens stora familjefilm "Monky".

Mystisk apa muntrar upp i årets julfilm

I årets julfilm "Monky" vänder en märklig liten apa upp och ner på livet hos en familj i kris. Med starka färger och mycket känslor skildras både lycka och sorg.

ANNONS
|

Franks familj har en hel skidbacke på tomten. Men eftersom det inte kommer så mycket snö är besökarna få. Den knackiga ekonomin är dock det minsta av familjens bekymmer och när de drabbas av en stor sorg dyker plötsligt en busig, tjattrig liten apa upp i deras trädgård. Monky blir snabbt en stor nyhet i den lilla byn, som blir mycket engagerad i den lilla varelsen.

Julius Jimenez Hugoson, som känns igen som lillebror Håkan Bråkan i den senaste "Sune"-trilogin, spelar Frank, en känslosam kille som är den som hittar apan.

ANNONS

- Han kämpar för Monky och det blir en tuff men rolig resa, säger han.

Skeptisk mormor

Mormor i familjen, som spelas av Ing-Marie Carlsson, är däremot lite mer skeptisk till den nya familjemedlemmen.

- Ja, hon är en färgstark person som gärna vill styra och ställa. Men hon gör det av kärlek och hon vill väl. Och det tycker jag är så fint med den här familjen, det finns så mycket kärlek trots att de är lite klantiga.

Regissören Maria Blom ("Masjävlar", "Hallåhallå") hade länge velat göra något "lite övernaturligt" när hon fick erbjudandet om att regissera "Monky". Hon såg direkt potentialen att göra en härlig och visuellt spännande film.

- Jag tycker ibland att filmer för barn kan vara onödigt dystra. Det här manuset var också lite mörkare från början men både jag och producenten Patrick (Ryborn) ville göra en bred, varm familjefilm, säger Maria Blom.

ANNONS

Stor publik önskas

Många regissörer brukar framhålla vikten av att få göra "sin grej" när de gör film, och poängterar ofta att de inte bryr sig så mycket om mottagarledet. Maria Blom tänker tvärtom och hymlar inte med att hon vill ha en stor publik.

- Om jag ska lägga så här mycket tid på något så vill jag att det ska ses av många. Jag vill kommunicera något med mina filmer, ett budskap eller något som jag vill att folk ska tänka på. Finansiärer och annat filmfolk som ska kommentera, deras åsikter kan jag ta med en nypa salt. Men det är jätteviktigt med testvisningar, om publiken inte är med på noterna så ändrar jag direkt.

Juldagspremiär betyder också chansen, men också ett slags uppdrag från filmbranschen, att nå en stor publik.

- Ja, det betyder att någon säger "här, ta din film och visa den på den här stora, fina duken". Och jag känner mig väldigt trygg med att vi levererar en härlig film som många kommer att få glädje och nytta av, säger Maria Blom.

ANNONS
TT

Fakta: Monky

Regi: Maria Blom

Manus: Anders Weidemann

Medverkande: Frida Hallgren. Johan Petersson, Julius Jimenez Hugoson, Ing-Marie Carlsson med flera

Handling: En familj i kris får besök av en liten apa, som verkar vilja stanna hos dem. Men varifrån kommer Monky egentligen? Och kan man verkligen ha en apa i sitt hem utan problem?

Premiär: 22 december 2017

ANNONS