Flera brandmän arbetar med att släcka branden på Ringön. Vi ser ett stort mörkgrått moln bakom ett stort antal brandbilar.
Natten till lördag utbröt en storbrand i en industrilokal på Ringön. Branden spred sig senare till ett kulturkluster i området som huserar bland annat skivbolag och tidningen Gaffa. Bild: Jenny Ingemarsson

Musiktidningen Gaffas kontor på Ringön har brunnit ner

Musiktidningen Gaffa hade precis flyttat in i de nya lokalerna på Ringön. Nu har de brunnit ner till grunden. I branden försvann också skivbolag och Hjärtat, ett nytt spelställe för 150 personer som Johan ”Red top” Larsson skulle öppna.
– Känslorna har inte riktigt sjunkit in än. Jag behöver nog åka ner och titta på den jäkla högen, säger Per Lundberg, vd på Gaffa.

ANNONS
|

Den förste mars flyttade musiktidningen Gaffa in med redaktion och marknadsavdelning på Ringön. Glädjen var stor. På den nya platsen hade de hamnat mitt i ett kulturkluster. Nu är allt borta.

– Vi satt ovanpå det här nya venuet som ”Red top” (red. Johan Larsson som även är delägare i Pustervik) från Saltet skulle starta. Alltså Hjärtat, ett spelställe för 150 pers som skulle öppna om några veckor. Sen delade vi lokalen med en kille som heter Carl Martinsson som är manager för bland annat Kapten Röd. Och så var det ett litet skivbolag också, Black valley records.

– Det är inte bara en skivtidning som har drabbats, säger Per Lundberg.

ANNONS

Under lördagen har han varit i kontakt med Gaffas försäkringsbolag som meddelat att hela byggnaden har brunnit ner till grunden. När GP pratar med honom är han förstås bedrövad över det som hänt.

– Vi gillade området jättemycket. Jag ska inte bli allt för bölig här, men man började se hur allt ljusnade. Restriktionerna började lätta litegrann och vi kunde se vad man skulle kunna göra runt det här nya kontoret under sensommaren.

Kommer ni att komma tillbaka till Ringön framöver?

– Absolut. Ringön är både första och andrahandsvalet.

Boende i området fick larm

Storbranden som började natten till lördag spred sig från en närliggande industrilokal. I samband med branden har runt 25 enheter från brandkåren arbetat med släckningsarbetet. Boende i området har samtidigt via automatiska larm ombetts att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster.

I nuläget finns det inga uppgifter om att någon har blivit skadad i branden. Men för flera av de drabbade företagen i området är händelsen förödande.

– Rent krasst kan vi arbeta i princip varsomhelst. Det här påverkar inte det dagliga arbetet. Men tittar vi lite närmare på det så är hela vårt tidningsarkiv borta nu. Massor med skivor och alla Gaffapris-statyetter som vi skulle dela ut nästa månad är borta också, säger Per Lundberg.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS