Årets artist känner glädje och sorg

ANNONS
|

"En gudabenådad improvisatör, solist och samspelare i en och samma person". Så beskriver juryn i Folk- och världsmusikgalan Haci Tekbilek som under helgens fest i Göteborg korades till Årets artist. Han blev det i konkurrens med saxofonisten Jonas Knutsson och nyckelharpisten Emilia Amper.

Haci Tekbilek missade själv prisceremonin eftersom han för tillfället befinner sig i Turkiet.

- Jag blev helt chockad och förvånad. Jag kan inte riktigt förstå det men är naturligtvis väldigt glad för det, säger han på telefon om titeln.

Många känslor är i omlopp för honom. Glädjen över priset skuggas av sorgen över att hans mamma är svårt sjuk och det är för att hälsa på henne som han nu är i Antalya.

ANNONS

Haci Tekbilek behärskar de flesta instrumenten inom turkisk folkmusik, som oud, saz och säckpipa, men neyflöjten är hans huvudinstrument.

- Jag har spelat den sedan jag var nio år. Människans inre ljud kommer ut ur den. Det är en så personlig flöjt, beskriver han.

Han har bott i Sverige sedan i mitten av 70-talet, spelat i Oriental Wind med bland andra Lennart Åberg, Bobo Stenson och Palle Danielsson, och samarbetat med många artister. Han har också jobbat som teatermusiker och musiklärare. Nu är han pensionär och solodebuterade förra året med skivan Türlü, där han spelar med svenska och syrianska musiker samt med lokala musiker i födelsestaden Adana.

- Jag sa till mig själv att innan jag dör ska jag ha gjort något som är inspelat som är mitt eget, säger Haci Tekbilek.

Någon plan för hur han ska följa upp titeln årets artist har han inte ännu.

- Jag vet inte vad jag ska svara. Man vet inte vad som händer i nästa sekund. Och jag undrar själv hur det kom sig att jag blev det, säger han och skrattar.

Årets grupp: Nordic

Årets artist: Haci Tekbilek

Årets nykomling: Punsch

Årets traditionsbärare: Susanne Rosenberg

Årets tvärspel: Ale Möller

Årets arrangör: Urkultfestivalen

Årets utgåva/cd: Anno 2010

Årets utgåva/bok: Det stora uppdraget

Årets hederspris: Märta Ramsten

Framtidspriset: Susanne Lind.

ANNONS