Victor Leksell: ”I Göteborg vet ingen vem jag är”

Victor Leksells ”Svag” är den mest strömmade låten någonsin på svenska med över 130 miljoner lyssningar. Nu kämpar artisten för att komma ikapp sin egen framgång. GP hängde med honom en dag för att ta reda på varför hans managers är som hans extraföräldrar, vad som gör att han tror på änglar och hur det är att kallas Sveriges mest känsliga kille.
– Är jag kär är jag hur kär som helst, är jag hjärtekrossad är det jordens undergång, säger han.

ANNONS
|

Victor Leksell har flyttat hemifrån. Han har lämnat barndomshemmet i Torslanda för en hyreslägenhet i centrala Göteborg. Hans flickvän Lisa har varit där och “fixat lite” förklarar han och pekar på en låg blomvas med avklippta röda rosor i. Annars består lägenheten mest av en enorm tv med led-ljus bakom, fyra uppradade Playstation-kontroller (”en till varje gubbe”) och en enorm hörnsoffa.

Det enda som avslöjar att en av Sveriges största artister bor här är några slentrianmässigt utplacerade priser. Fyra rockbjörnar på tv-bänken. En enorm tavla med guldskivor står lutad mot en köksvägg. Nordiska rådets språkpris gömd i ett hörn.

LÄS MER:Här är alla vinnare på P3 Guld 2021

– Det är mycket att hålla koll på när man flyttar hemifrån. Laga mat, tvätta, diska och städa och så. Jag var nog ganska bekväm innan, säger Victor Leksell menande.

ANNONS

Han har vänt sitt dygn och blev väckt av sina managers Joel och Lisa i morse. Satt med datorn vid köksbordet till fem på morgonen, drack vin och skrev musik online med en låtskrivare i Stockholm. Överlag har han haft svårt att ta hand om sig själv sedan karriären började ta fart. Äta, sova, träna är det han gör just nu.

– Jag har inte helt landat i allt som har hänt och kan tycka att det är lite jobbigt att prata om. Det är svårt att förhålla sig till. Och det blev lite mycket där ett tag.

Rekord för ”Svag” med 130 miljoner

Victor Leksells framgång kommer i en relativt ny tid för musikindustrin. Jämfört med för drygt tio år sedan lyssnar vi i princip uteslutande på musik via strömningstjänster, vilket lett till nya lyssningsmönster. Enligt Ifpi Sverige, som för statistik på lyssning inom musikbranschen, spelar fans i dag en och samma hit flera gånger om dagen, vilket gör att även en låt på svenska kan nå lika höga nummer som en stor internationell världshit.

Singeln ”Svag”, som släpptes i januari 2020, är det ultimata exemplet på det och har i dag streamats över 130 miljoner gånger på Spotify. Det är rekord för en svensk låt någonsin.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Miriam Bryant & Victor Leksell - ”Tystnar i luren”

Men framgången har också skett i ett historiskt vakuum – i form av coronapandemin. Det har gjort det svårt för Victor Leksell att ta in vad som hänt. "Svag” har inte spelats för en publik, har bara existerat digitalt i hans egen värld. När barndomsvännerna började berätta om att arbetskamraterna på firman, någons farmor eller bekant hade hört låten och älskade den hade han svårt att relatera den till sin egen person.

– När ”Svag” släpptes och blev så stor var det svårt för mig att hänga med. Det känns ibland som att det är någon annan som de pratar om. Jag har ingenting att koppla den låten till, förutom min mobiltelefon, säger han.

Fakta: Victor Leksell

Född: 4 april 1997

Är: Artist

Bakgrund: Slog igenom i “Idol” 2017, där han slutade på 13:e plats. Skrev kontrakt med Sony music samma år och släppte sina första egna låtar på svenska redan året efter. Debutalbumet ”Fånga mig när jag faller” släpptes 2020. Samma år blev Leksell den första artisten vars svenskspråkiga låt passerat 100 miljoner spelningar på Spotify.

Aktuell med: Vann pris för årets pop och årets låt på P3 guld 2021. Jobbar på “lite större grejer som har med film att göra” och andra “större projekt inför sommaren”.

Året innan hade han turnerat runt i Sverige och Norden, allt hände ganska plötsligt och Victor Leksell beskriver det som att han kastade sig in i något han inte riktigt bottnade i. Pandemin blev en välkommen paus för att komma ikapp sig själv.

– Jag krigade mig igenom turnén, men hade svårt att hålla koll på sömnen och maten. Jag bet ihop och tänkte att jag kanske aldrig mer skulle får stå på scen, men känner att jag prioriterat helt fel. I framtiden vill jag kunna njuta av det, så det inte bara blir en plåga, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Victor Leksell har rivit ned Håkan Hellström från tronen

Pappa gråter i ”Idol”

Det finns ett klipp på Youtube där Victor Leksells pappa bryter ihop under ”Idol”. Han gömmer sig bakom ryggen på de andra deltagarna, men är uppenbart rörd över sonens framträdande. Och Victor Leksell pratar mycket om sin familj. De är ovanligt nära.

Jag bara stod och hatade mig själv och varje ögonblick av det. Jag ville försvinna från jordens yta.

Själv hävdar han till exempel att hans mamma spelade "Svag” på repeat på Spotify tills den nådde 100 miljoner streams, är säker på att han vann sina Rockbjörnar för att hans släkt röstade så många gånger och berättar att hans farfar håller stenkoll på konkurrensen.

– Min familj har gett mig alla förutsättningar man kan få. När jag ville satsa på musiken, fick jag bo hemma och inte betala. Det har gett mig en trygghet att veta att om det går dåligt så finns de ändå där, säger han.

I barndomshemmet finns gamla filmer på Victor som 10-åring, sjungandes Martin Svenssons ”Yeah yeah, wow wow” och hans pappa har spelat musik hemma hela hans uppväxt. Ändå tog det lång tid för Victor Leksell, som var en tvättäkta fotbollskille, att berätta för andra att han höll på med musik.

LÄS MER:Nordiskt språkpris till Victor Leksell

– Jag var rädd för vad folk skulle tycka, var inte beredd på att någon skulle kommentera det. Så jag väntade tills efter gymnasiet med att visa upp att jag sjöng. Det tog väldigt lång tid för mig att kliva ur den comfort zonen, säger han.

ANNONS

Jag känner inte att ”Idol” har något med min framgång att göra. Snarare tvärtom: de kastade ut mig.

År 2017 var Victor Leksell med i “Idol”. Han hade sökt två gånger i smyg under gymnasiet men inte kommit med. Han skulle snart fylla tjugo och kände att det var nu eller aldrig. Han slutade på trettonde plats i tävlingen.

– Jag var oerhört oförberedd för hela konceptet. Jag hade aldrig sjungit i en mikrofon, jag bara stod och hatade mig själv och varje ögonblick av det. Jag ville försvinna från jordens yta, säger han.

Besvikelsen när han åkte ut var stor, kanske har det med hans idrottsbakgrund att göra. I dag tror Victor Leksell att nederlaget skonade honom från att tro att karriären var gjord, att allt skulle flyta på. I stället kände han att det var lång väg kvar till toppen och att han behövde jobba hårt för att nå dit.

LÄS MER:"Svag" sätter nytt Spotifyrekord

– Jag känner inte att ”Idol” har något med min framgång att göra. Snarare tvärtom: de kastade ut mig och jag hade turen att inte ge upp. Men det var en mörk period, jag hade gett allt av mig själv och så blir man utslängd innan det blir något av det. Det var ett hårt slag, säger han.

Under tiden la han upp covers på Instagram där han ”sjungit varenda svensk låt som finns”. På sin egen plattform började han bygga upp en publik, varav många av dem är hans största fans i dag. Efter att ha kommit i kontakt med två låtskrivare från Göteborg släppte han sin första egna låt, ”Vart du sover” 2018.

ANNONS

– Sen började det ringa.

En känslig kille

I alla intervjuer med Victor Leksell beskrivs han med ordet känslig. Det är inte så konstigt, för hans musik rör sig i ett sådant universum och han uttrycker sig också så. Berättar hur rörd han blivit av sina låtar och genomslaget de fått.

– Jag är en väldigt känslig person. Är jag kär är jag hur kär som helst, är jag hjärtekrossad är det jordens undergång. Förr lyssnade jag på andra människors musik och kände att den var skriven för mig, lät det göra ont och vara tröstande. Därför är det fint när folk säger samma sak om mina låtar, säger han.

Victor Leksell om…

Samarbetet med Miriam Bryant:

”Jag var lite rädd att det skulle märkas att jag hade mindre erfarenhet när vi skulle skriva ihop, men vi åt lunch och bara pratade hela kvällen. Vi verkligen pratade ihop hela låten. Det var så viktigt för mig för det hjälpte mig att förstå att jag också kan det där.”

Sina managers Joel och Lisa:

”Joel och Lisa styr upp allt. Det är som mina extraföräldrar. Jag kan ringa Joel när som helst på dygnet och be honom lyssna på låtar.”

Sitt grabbgäng:

”När jag var i Båstad på turné hade jag med mig sjutton grabbar. Det var stökigt som fan, efteråt var jag helt tom och ville bara gå och lägga mig men de ville gå ut och festa. Oavsett vad man gör blir det vardag ganska snabbt. Att ha med mig dem ger mig perspektiv".

Det är en ganska liten box att röra sig inom, men att vara en känslig kille ligger också i tiden och appliceras ofta på män i Victor Leksells generation, eller generationen under. Förr var rockstjärnor självupptagna douchebags med en tjej i varje hamn. I dag är det mer modernt att kunna prata om känslor och visa sig svag.

– Jag försöker att vara bekväm i att ses på det sättet, även om det kan vara jobbigt att få en sådan stämpel. Men i min släkt är det mycket kärlek och värme, vi kramas när vi ses och talar om för varandra att vi älskar varandra. Den positiviteten och värmen vill jag gärna ge till andra, säger han.

ANNONS

Inte bo i Stockholm

Vi åker i Victor Leksells bil. Jag förstår inte exakt vad det är för modell men jag förstår att den är dyr. Där taket skulle vara finns i stället ett enormt panoramafönster. Molnen swishar förbi över oss när vi kör från hans studio på Ringön till hans lägenhet i stan.

Det är ett medvetet val att inte låta sig själv bli för frestad. Om jag hade varit nära den världen hela tiden hade jag haft svårt att säga nej.

Han sjunger med högt i musik jag inte känner till. Säger att han vill bo i hus när han blir äldre men först ska han köpa en egen lägenhet. Kanske i Torslanda. Det viktiga är att det finns garageplats.

– Jag tycker att det är så skönt att åka till Stockholm och köra hela den offentliga biten och sen komma hem till en vardag. Vara med min familj och min flickvän, spela Fifa med grabbarna. Det är så lätt att fastna i karusellen, att ta karriären för givet när du är mitt i det. Men det tar bort glöden i det lite, säger han.

LÄS MER:Svensktoppen: Inget rubbar Victor Leksell

Att vara tjugotre år och ändå välja bort kändisfester, röda mattor och uppmärksamheten det ger är kanske inte helt självklart. Men så är det viktigt för Victor Leksell att hålla isär den offentliga artisten och personen han är privat.

– Det är ett medvetet val att inte låta sig bli för frestad. Om jag hade varit nära den världen hela tiden hade jag haft svårt att säga nej. Många lämnar för Stockholm direkt när det börjar ta fart, men då blir de en i mängden och det blir inte lika intressant, säger han.

ANNONS

Hur känd är du i Göteborg? Kan du gå på Ica utan att bli överfallen med selfies?

– I Göteborg vet inte folk vem jag är. Det känns mer som en Stockholmsgrej, vi har inte den typen av kändiskultur här. Men jag tycker det är svårt att förhålla mig till begreppet ”känd” över lag, är jag verkligen det?

Läs fler reportage av Fanny Wijk:

LÄS MER:Kannibalism och våldtäkt – turerna kring Armie Hammer

LÄS MER:Frej Larsson och raplåten som tog sig till Högsta domstolen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS