Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Division of Laura Lee har legat lågt ett tag men på fredagskvällen är det 20-årsjubilerande bandet tillbaka på scen, för första gången på fyra år. 

Två decennier med Division of Laura Lee

I höst är det 20 år sedan Division of Laura Lee föddes i Vänersborg. Det firar bandet på fredagskvällen med en jubileumsspelning på Pustervik.

Det är en lång tid, 20 år, men när punkrockbandet Division of Laura Lee väl bildats hemma i Vänersborg gick det snabbt redan från start.

– Vi startade mitt i veckan och samma helg hade vi vår första spelning. När debutsingeln kom i december 1997 hade bandet bara funnits i ett par månader. I januari 1998 började vi turnera, först i Sverige som förband till Refused och strax efter även i Europa. Det gick så jäkla fort allting, berättar sångaren och gitarristen Per Stålberg.

Hur kommer det sig tror du?
– Bra fråga, men alla hade redan spelat i andra band och vi var ganska tajta redan från start. Det fanns något hos oss fyra som man inte hittar överallt. Dessutom var hardcore, punk och DIY-scenen väldigt stor på den tiden. Det fanns väl ett sug, helt enkelt. 

Kvar från den tiden finns förutom Per Stålberg även basisten Jonas Gustafsson och trummisen Håkan Johansson. Ny i gänget sedan fem år är gitarristen Viktor Lager (Henrik Röstberg och David Fransson har också passerat genom bandet).

Vad är tricket för att hänga ihop i 20 år?
– Grejen med Division of Laura Lee var redan från start att vi skulle vara sanna mot oss själva, att skapa något som kändes eget och på riktigt. Och det har vi hållit fast vid. Så länge vi tycker det är kul att spela ihop kommer vi att fortsätta med det. Om den känslan försvinner skulle bandet inte klara sig, understryker Per Stålberg.

Inga dippar längs vägen?
–  Jodå, flera stycken. Inte minst när det gick som bäst för oss och vi var med i den här rock'n'roll-cirkusen på ganska hög nivå. Det var inte riktigt det livet vi hade tänk oss, någonstans står vi ju ändå med fötterna på jorden.

Hur känns det att fira 20 år då?
– Vi hade inte reflekterat på det själva förrän någon påminde oss i våras och då kände vi att det måste firas! Så nu blir det konsert på Pustervik och om två veckor på Debaser Strand i Stockholm. Dessutom har vi börjat jobba på ännu ett album. Vissa bitar är redan klara och vi släpper faktiskt vår nya singel Hollow pricks just i dag, säger Per Stålberg

Hur låter den?
 – (skratt) Det är det hårdaste vi gjort på 20 år. 

Inga planer på att lägga av alltså?
– Inte alls. Vi har legat lågt ett tag men nu är vi back in business. Det ska bli riktigt gött! Jag hoppas att Division of Laura Lee kan köra i 30 år till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.