Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Stefan Sporsén om artisten som räddade "På spåret"-finalen

Tio år som husband i "På spåret" är över för Augustifamiljen. Beskedet från SVT sved, men nu vill kapellmästaren Stefan Sporsén fira det som varit. Och bjuda på en historia om när hela finalen höll på att spåra ur.

Skivan med ett urval av Augustifamiljens 266 låttolkningar från "På spåret" har just släppts. Bandets kapellmästare Stefan Sporsén har haft ett drygt jobb att sovra bland inspelningarna och att redigera dem så att de bli njutbara på skiva.

– En del låtar har varit besvärliga att få loss licensmässigt, vi har ju ofta gjort ganska stora förändringar i våra arrangemang. Det är en av anledningarna till att det inte blivit någon skiva tidigare, säger Stefan Sporsén.

Skivan blev av först nu, när Augustifamiljen slutar som husband i "På spåret". Den inleds med Sarah Klang i "Make your own kind of music" och slutar med den välkända vinjetten från programmet.

– Men det finns en jäkla massa material och det är inte omöjligt att det kommer mer småningom, säger Stefan Sporsén.

Augustifamiljen hade själva begärt att skriva kontrakt med "På spåret" ett år i taget, för att känna att lusten fanns kvar inför varje säsong. Men i våras var det SVT som valde att bryta samarbetet. Orsak: Man ville förnya programmet.

LÄS MER: Augustifamiljen fick sparken från "På spåret"

"En stor lättnad"

I Aftonbladet bekräftade Stefan Sporsén att bandet fick sparken, något som orsakade rubriker, men nu vill han understryka att det inte finns något agg mellan Augustifamiljen och SVT.

– Det stämmer att vi blev besvikna först, för det var inte vi som tog beslutet och det är alltid så att det hugger till lite att bli bortvald. Men det är inget drama och egentligen är det mest frapperande att vi var kvar i tio år och att vårt sista år blev var det bästa, säger han.

Själv ser han också fördelar med att inte ha "På spåret"-inspelningar att förbereda.

– Personligen har jag upplevt en stor lättnad, inte minst nu när jag har så mycket annat att göra. Det har varit ett väldigt stort arbete som hängt över en hela sommaren att man ska få tag på rätt artister och få allt att gå i lås till hösten, säger han.

LÄS MER: Delar av Soundtrack of Our Lives nytt husband i "På spåret"

Den kommande säsongen kommer hela fyra olika band turas om att stå för musiken, bland dem Mando Diao, Amason och delar av The Soundtrack of Our Lives.

Har du något gott råd till dem?

– Nej, nu gör de en förändring och då ska inte jag, som står för det gamla sättet, lägga mig i. Jag tycker att de ska köra på och våga göra sin grej och se vad det blir. Det är modigt och spännande att de gjort på det här sättet.

Kommer du kolla?

– Ja, det kommer jag göra. Jag är mån om programmet och önskar verkligen att de får en nykick. Jag har ganska mycket kontakt med Kristian Luuk och unnar dem allt gott.

Ingen Luuk i Göteborg

Kristian Luuk dyker också upp på den första releasefesten för skivan i Stockholm på måndagskvällen. Däremot har han inte tid att komma till Göteborgsspelningen på onsdag. Men Stefan Sporsén utlovar andra, hemliga, överraskningar.

– Vad det är vill jag inte säga. Men det här är en festkväll. Vi ska fira plattan och det känns jäkligt kul.

Nu när ni har slutat – berätta om en gång när det krisade rejält under "På spåret".

– En sak som folk kanske inte förstår är hur tajt tidsschemat är under inspelningarna. Ett par dagar före inspelningen av finalen 2017/2018 blev artisten Danny Saucedo sjuk och tvingades ställa in. Vi hade 36 timmar på oss att hitta en ny artist, samtidigt som vi hade fullt upp med att spela in de båda semifinalerna. Det var kaos, minns Sporsén.

Räddningen blev den unga och nästan helt okända artisten Janice, från Tensta Gospel Choir.

– Hon gjorde en helt otrolig insats och lärde sig låtarna, som hon inte kunde innan, på nolltid. Hon var i princip debutant och kom in i finalen och gjorde det supergrymt. Så minnet är både skräcken inför och glädjen när hon var så imponerande.

Augustifamiljen

Är: Daniel Gilbert, gitarr, sång, Stefan Sporsén, keyboards, trumpet, sång, Simon Ljungman, gitarr, sång, Björn Almgren, saxofon, keyboards, Sylvester Schlegel, trummor, Jonas Gustavsson, bas.

Aktuella med: Skivan "Augustifamiljen – På Spåret”. Releasekonsert på Stora teatern onsdag 16 oktober, med José Gonzáles, Amanda Jensen, Moneybrother, Jennie Abrahamsson, Theodor Jensen och Jonas Svennem, plus överraskningar.

Stefan Sporsén om ...

... vad han gör i höst: Jag är kapellmästare på Mia Skäringers turné, med stor final på Tele2 Arena i Stockholm.

... nästa års Ullevispelningar med Håkan Hellström: Vi hörs en del och funderar på vad vi ska göra. Det är kul att se fram emot och samtidigt en anspänning för vi vill ju att det ska bli fantastiskt.

... favoritlåten från "På spåret": Det är såklart många, men jag är väldigt förtjust i Teodor Jensens "My favorite things". Det blev kul och respektlöst mitt i fredagsunderhållningen. Jag kände att vi var modiga och Björn Almgrens saxofonspel är värt ett extra plus.

Säsongspremiären av "På spåret" sänds den 6 december 2019 i SVT 1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.