Röyksopp & Robyn | Do it again
Röyksopp & Robyn | Do it again

Röyksopp & Robyn | Do it again

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Allt fler artister bryter mot den gamla albumrutinen att ge ut ett album vartannat eller kanske vart tredje år. Robyn visade redan 2010 med sin omtalade trilogi Body talk – då hon gav ut tre minialbum under loppet av ett halvår – att hon gjorde precis som hon ville. Om nu det inte hade gått fram tidigare på andra sätt.

Året dessförinnan hade Robyn gästspelat på norska duon Röyksopps singel The girl and the robot –ett möte som gav mersmak, de tre klykade helt enkelt och har sedan dess gästat varandra sporadiskt på både skiva och scen.

Nu tar de samarbetet vidare med ett gemensamt minialbum som följs av en sommarturné där upplägget är att de ger varsitt separat set plus ett gemensamt.

ANNONS

Och det är en utsökt liten åktur vi bjuds på här! Öppnande Monument med sina tio generösa och lågmält episka minuter mjukar upp lederna med böljande varma stämningar och mustigt jazzig underton.

Say it hottar upp det hela ordentligt och låter lite som en modern elektrohouse-remake av Kraftwerks klassiska Numbers, ni vet den där en torr datoriserad röst rabblar siffror på olika språk. Fast här handlar det mer om varmblodig lust –"I want you" sjunger en robot varpå Robyn svarar "I want you too". Oemotståndligt! Och möjligen en blink bakåt till nämnda singel.

Titelspåret bildar stomme i mitten av skivan och är den mest Robynaktiga av låtarna, för även om de själva hävdar att all musik här är gemensam och sprungen ur detta specifika möte så känns onekligen övriga spår mer som Röyksopp featuring Robyn medan detta andas det omvända.

Efter fina Every little thing planar så skivan ut i den avslutande och återigen nästan tio minuter långa Inside the idle hour club, som uppges bygga på Robyns röst men i så fall i mycket processad och utsträckt form. Det låter som Tangerine Dream –det vill säga fullt med svepande syntetiska körer och varsamt bubblande analogsyntar.

Totalt fem låtar och 34 minuter av storartad musik. Dessutom presenterad i ett ypperligt, spännande och passande format: tre distinkta poplåtar omgivna på bägge sidor av mer stämningssättande längre spår. Jag skulle gärna se att fler följde detta exempel. Himlen över Slottsskogen kommer i vilket fall att skimra och pulsera vackrare än någonsin när Robyn och Röyksopp kommer dit i augusti.

ANNONS

.

Lyssna också på:

La Roux: Let me down gently (singel från kommande album)

Röyksopp: So easy (första singeln från 1999 håller fint än)

ANNONS