Loretta Lynn levererar ännu

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

I vår fyller Loretta Lynn 85 (!) år. Det mest imponerande med hennes nya julskiva, countrylegendarens första sedan 1966, är såklart att rösten fortfarande låter så extremt välbehållen. Det känns som om åren bara runnit av henne.

Därefter slås man av hur mycket arbete och omsorg om detaljer som faktiskt fyller det här albumet, inspelat av (och hos) John Carter Cash samtidigt som han hjälpte till med Loretta Lynns senaste album Full circle.

Country christmas och To heck with ole Santa Claus fanns med på hennes förra, 50 år gamla julskiva men resten av låtarna är en blandning av beprövade julklassiker, psalmer och nyskrivna sånger, som titelspåret White christmas blue - snyggt på alla sätt och vis men, frånsett ett pliktskydligt "ho-ho-ho", helt renons på julkänsla. Också Loretta Lynns avskalade version av Silent night går mig förbi.

ANNONS

Bättre fungerar bekantingar som Winter wonderland, med skön pedal steel och piano, och en sprallig Frosty the snowman. Även i Jingle bells med dubbla fioler och en försiktig, tillbakahållen kör lyckas team Lynn/Cash lägga sig på precis rätt nivå av julkitsch och gnistrande snö.

Men det är med Bing Crosbys gamla paradnummer White christmas som Loretta Lynn verkligen träffar rätt. Stillsam, mysig, glöggdoftande och vacker.

ANNONS