Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Skivbolaget Curation från Kalifornien får filial i Göteborg

Från västkust till västkust. Göteborgsprofilen Kim ”Woody-Kim” Abelsson knyter ihop kontinenterna när han tar nystartade Kalifornien-bolaget Curation records till Sverige.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Kim Abelsson.

Kim Abelsson är sedan många år en av de mest välkända profilerna i Göteborgs musikliv. Som arrangör bakom långlivade klubben Woody West och bokare på Pustervik har han tagit många, framförallt amerikanska band och artister till stan.

De egna resorna till olika amerikanska musikfestivaler och kanske framförallt till Kalifornien har lett till nya upptäckter och ett gediget nätverk inom det man, i vid mening, kan kalla americana.

Nu tar han alltså nästa steg och lägger skivbolagsman till sitt visitkort. Han har på kort till blivit en del av nystartade skivbolaget Curation där hyllade albumet "High Upon The Mountain" från bandet Pacific Range är första släppet.

Plattan pressas i Lindome

Plattan släpptes i USA i mars och efterfrågan från Europa blev snabbt påtaglig. Första pressningen var dock slutsåld så istället för stressa fram nya vinyler i ett corona-stängt USA och skicka till Europa blev Kim Abelsson nyckeln till en pressning på Spinroad Vinyl i Lindome.

Strax därpå blev det klart att Border, numera med utländska ägare men med bas i Göteborg, ska distribuera albumet som släpps under sensommaren. Under hösten väntar fler släpp med andra band och artister som just ny knyts till Curation.

– Kim är en fantastisk kille och helt avgörande för att vi ska kunna få ut vår musik i Sverige och Europa, konstaterar Curation-grundaren Brent Rademaker på telefon från Kalifornien.

Brent Rademaker känner varje musikfantast igen från Los Angeles-gruppen Beachwood Sparks och senare GospelbeacH.

– Jag har haft kontrakt med fem olika mer eller mindre stora skivbolag, men nu ville jag starta en egen label där artisterna tas om hand så som jag själv skulle vilja bli behandlad. Och där fansen också får ett bra bemötande, säger Brent Rademaker.

Rademaker drog igång Curation med två vänner. Kontrakten som skrivs med banden slår fast att intäkterna ska delas lika mellan band och bolag.

– Sedan handlar det inte bara om affärer, hos oss ska banden vara en del av familjen och de ska veta att vi gör allt för dem. Vi släpper dem inte om allt inte lossnar på en gång. Det här är personligt och genuint på ett sätt som man kunde se inom musiken i Kalifornien under sent sextiotal, menar Brent Rademaker.

Att det blev just Pacific Range som släppte första skivan hos Curation är ett resultat av Rademakers lust att hitta bra musik.

– Jag såg dem spela och de blåste taket hela vägen upp till himlen. Men det som fick mig att vilja jobba med dem var att publiken var så blandad. Alla älskade det. Och dessutom vill de turnera, konstaterar Brent Rademaker.

Vill spela i Göteborg - så snart det går

Att vilja spela ofta och överallt är ett villkor för att få plats hos Curation.

– Det går inte att köpa sig till publik, man måste spela. Mycket. Pacific Range har fattat det. De kan göra tre, fyra spelningar på en dag. Och de kommer gärna till Sverige och Göteborg. När det funkar igen, säger Rademaker.

För även om man kan tycka att det borde vara uppförsbacke att starta ett nytt skivbolag mitt under en pandemi menar Brent Rademaker att tidpunkten är den rätta.

– Om det är en enda sak jag lärt mig om musikbranschen så är det att tajmingen är helt avgörande. Pandemin är förstås hemsk, men bortsett från det finns det så otroligt mycket energi inom musiken här i Kalifornien. Det är en ny guldålder. Och att få med en kille som Kim och att så småningom få ta våra band till Pustervik är fantastiskt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.