Ruby Empress skapar egen rörelse

Ruby Empress är Göteborgsgruppen som drömmer om ett eget Warhol Factory. Nu vill de skapa mer än bara musik.

ANNONS
|

På bara en månad nådde debutsingeln Deluca 500 000 streams på Soundcloud. En framgång som smittade av sig även på nästa singel. Nu har Ruby Empress släppt sin debut-Ep.

– Det är ett namn vi är väldigt nöjda med för det blir vår egen "-ism". Musiken har blivit unik och behövde ett eget namn, säger Tom Serner, sångare i Ruby Empress.

Skivan är en mix av singlarna och tre nya låtar. Bandet beskriver den som en crossover av olika genrer. Musikaliskt har de tidigare liknats vid det psykedeliska rockbandet Tame Impala. En jämförelse de inte tycker är rättvis, även om de gillar bandet. Själva lutar de snarare åt disco och den elektroniska musiken, men med inspiration av rock och klassiska kompositörer till exempel Debussy.

ANNONS

– Vi har mixat 70-talsorganiskt med elektroniskt och lite psych. Vi kallar det Empressionism eller Debussy-Disco, säger Tom Serner.

Inspireras av världsmusik och disco

De låter sig också inspireras av musik som inte är vanlig i Sverige. Det kan vara allt mellan världsmusik och franskdisco.

– Det finns jättemycket bra musik där ute, men folk drar sig för att lyssna på det. Vi vet att om man paketerar om det och presenterar det på rätt sätt så kommer folk älska det, säger Axel Agervi, sångare och keyboardist i Ruby Empress.

Trots alla streams har det inte vuxit fram någon större lyssnarkrets i Sverige. Bortsett från Stockholm är de flesta lyssningarna från utlandet, med städer som Paris och Mexico City i topp.

Förutom Axel Agervi och Tom Serner finns också Melker Pettersson (gitarrist och basist) och Gustav Hyllstam (trummor och programmering) med i bandet. Alla skriver texter, och varje person får ta sin idé långt innan de andra får lägga sig i. Ruby Empress är inte deras första band tillsammans, utan växte fram ur det förra Manganas Garden som de bildade när de var 16 år. Det var efter Manganas Garden blev signade av ett franskt skivbolag, som idén om ett nytt band såddes.

ANNONS

– När vi åkte till Frankrike med förra bandet blev vi väldigt inspirerade av människorna vi träffade. Hela scenen, energin och tankesättet gjorde att vi började utveckla Ruby Empress när vi kom hem, säger Axel Agervi.

Längtar tillbaka till Frankrike

Att deras musikstil passar mer till Frankrikes musikscen får dem längta tillbaka. De kommer också ha spelningar där till sommaren.

– Vi kommer säkert flytta dit snart. Det hade varit enklare, säger Axel Agervi.

Musiken är inte enda anledningen till att de vill dit. De beskriver platsen som ett kulturellt nav för andra uttrycksformer till exempel för kläd- och filmskapare. Något de själva vill utveckla.

– Vi har blivit mer intresserade av att skapa en hel värld. Göra filmer, experimentera med kläddesigners och skriva roliga texter. Empressionism kan egentligen genomsyra allt vi gör, säger Axel Agervi.

Trots Frankrikeplanerna ser de att en scen kan växa fram i Göteborg.

– På temat psykedeliskt disco har vi hittat ett band i Göteborg som vi tagit kontakt med. Det kanske är ett movement som kommer nu. Drömmen hade varit att ha ett litet Warhol Factory, där alla verkar tillsammans, oavsett konstform. Och anordnar gig varje helg, säger Tom Serner.

ANNONS
ANNONS