Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roffe Ruff talar ut

GP fick ett snack med Roffe Ruff, Majornas mest mystiske rappare. Snart släpper han en uppföljare.

- Hallå, det är Roffe Ruff.

Att träffas är uteslutet. När Majornas mest hemlighetsfulle rappare ger audiens sker det på telefon. Men den här intervjun har ändå vissa fördelar. Det är inte svårt att hitta relevanta frågor. Till att börja med, hur vet man att det är Roffe som ringer?

Det vet man inte. Men när det börjar hetta i telefonörat har man vad en åklagare skulle kalla starka indicier. På knappa halvtimmen lyckas "Rufflaren från Mariaplan" knö in mer snack om polisövergrepp, depression, tröstfyllor och klasstillhörighet än på hela Ormar i gräset, debutalbumet som släpptes i somras.

Roffe Ruff har gott om anledningar att hemlighålla sitt vanliga namn.

- Ja, och när man tar bort ansiktet verkar folk koncentrera sig mer på musiken. I och med att jag är maskerad läser folk in vad de vill i musiken. Sedan är jag den direkta motsatsen till Idol-generationen. Jag vill inte bli känd eller hålla på att blogga.

Hysteriska rim

Över amerikanska hitlåtar har Roffe Ruff lagt svensk rap med tunga texter som får Frölunda och Kungsladugård att påminna mer om gettot i Compton än stadsdelar i västra Göteborg. Chamillionairs Day dream blev Snutsvin, Estelles American boy blev Majornapojk och Rihannas Umbrella blev Stanna hemma med det hysteriska rimmet "när jag känner tårar börjar bränna / det är då jag måste ut och ränna / änna, änna, äy, äy, äy / då kan jag inte stanna hemma".

Rufflaren, han blev en snackis.

- Du ska bara veta vilka olika åldersgrupper det är som tycker om plattan. Folk uppemot 50-årsålder kan relatera till den. Det har inte snackats om polisvåld och depressioner och arbetslöshet i musiksverige. Inte på det sättet jag gör det, inte så ärligt, säger han.

Det påståendet får stöd på de forum där Roffe Ruffs identitet är en het fråga:

"Fet skit fan, lite gubbinfluerat så jag vet mannen [är] gbg väst hela dan /.../ lite gött o höra nått som e sant (polarn sitter [i fängelse] änna), [jag är på] andra skyddstillsynen etc", skriver ett fan på internet.

Medan priserna på bostadsrätter fortsätter stiga och det bara är en tidsfråga innan Espresso House öppnar filial på Jaegerdorffsplatsen beskriver Roffe Ruff ett annat Majorna. Ett där polisen genomför slumpmässiga kroppsvisiteringar baserade på utseende, där arbetslösheten ökar och "man dricker för att glömma, änna". Kunde man se Roffe Ruffs ansikte hade man sannolikt kunnat konstatera att han har glimten i ögat. Ändå är han noga med att påpeka att texterna bygger på egna erfarenheter.

- När jag skrev Ormar mådde jag jävligt dåligt. Jag var bara tvungen att få ur mig det där. Det var precis när lågkonjunkturen kom och jag blev arbetslös. Men det där att få "kicken" handlade ju inte om att få kicken, utan om att jag inte gick med på att sitta på rasterna och skratta åt rasistiska skämt eller homofobi eller kvinnohat. Då sticker man ut och då blir den stora, dumma massan lite osäker och då blir det enklare för dem om man får gå.

"Det är trakasserier"

Gott om stycken i Roffes rhymes antyder att han har ett minst sagt ansträngt förhållande till ordningsmakten.

- Absolut, säger han med eftertryck.

- Det handlar om allt från ren misshandel till vardagstrakasserier. Man blir stoppad två gånger i veckan, frågar vad man är misstänkt för och hela tiden får man svaret att man stämmer in på signalementet. Det är trakasserier enligt mig, säger han.

Men om det är struligt mellan Roffe Ruff och polisen kan man trösta sig med att hans förhållande till alkohol åtminstone inte är komplicerat.

- Jag har inget problem att prata om det, men det är ju inte något skämt. Det är väl en klassisk grej att man tar till alkoholen för att bedöva sig. Jag är själv lite kluven till hur jag ska rappa om det. I mina tidigare grejer var det mer lättsamt och folk kände igen sig i de här fadäsfyllorna, men på Ormar i gräset blev det allvarligt. Det blir väl också enklare om man kör med lite igenkänningshumor än om det bara är helt Kent-svart.

Redan ett drygt halvår efter Ormar i gräset senare är Roffe Ruff redo att släppa sin uppföljare, Panterparken EP. Skivan kommer "om en månad eller så" och innehåller "sju eller åtta" låtar. Jämfört med den tunga debuten kommer det här att bli en riktigt munter historia.

- Jag har gjort den med min gode vän Hofmästaren och han är en lite gladare typ än vad jag är, säger Roffe Ruff som inte vill avslöja för mycket om hur det nya materialet låter.

- Nej, vi har som ett kodex att vi alltid försöker göra tvärt om vad som förväntas av oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.