Anna Rosenström: Recension: Hov1 - ”Barn av vår tid”

Nya skivan från Hov1 är betydligt mer hiphopinfluerad än deras tidigare alster. Inte bara musikaliskt utan även textmässigt. Det får Anna Rosenström att dra upp skämskudden fler än en gång när hon lyssnar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Beatsen har blivit hårdare, hiphopproducenten IAN är inplockad på många av spåren och Dree Low och Einár gästar. Både musikaliskt och textmässigt har grabbarna i Hov1 plockat friskt från hiphopkulturen på nya skivan. Det är pengar som flyger, avklädda tjejer och snygga bilar.

Helt okej med mig att rappa om sådant. Men lite parodiskt blir det när de tidigare kallat tjejer för ”älskling” och ”hjärtat” i sin musik och nu när de ska göra sin hiphopiga skiva så är det ”bitch” som gäller. Skämskudden dras fram fler än en gång.

Till exempel när Ludwig sjunger ”Hon vill rulla med en thug” på ”Hit the club” eller ”Whole lotta gang shit, hon ber mig spank it” i ”Banksy”. Eller när Noel rappar ”kom och sätt dig på min dick, we grew up here in this bitch” på samma låt.

ANNONS

Hov1 har sina stunder

Kanske är det bara jag, men jag gillade Hov1 bättre när de sjöng om ungdomskärlek och krossade hjärtan än när de nu ska tuffa sig om att de får avsugningar i bilen.

Med det sagt så har det här albumet också fina stunder. Inledande ”Tjuvheder” är en av höjdpunkterna där Ludwig öppnar upp om ångest och ätstörningar:

”Jag har varit ätstörd, tränat som en galning / därför som jag vet hur jobbigt det kan va med maten.”

Det berör och är sådant man vill ha mer av som lyssnare, vilket man också får i små doser då och då.

”Hur mycket?” med Einár är en mångbottnad och rätt sorglig låt om att förlora sig själv i jakten på pengar och framgång och vad det egentligen betyder i slutändan. Dessutom med en bedårande liten flöjt i produktionen.

”Räkna dagar” lär bli en hit.

På titelspåret, som varit ute ett tag nu, rannsakar de sig själva och samtiden på ett träffande sätt med rader om influencers som åker på betald semester, torskar som gråter ut i tv och folk som har adhd som superkraft, talar ut om det och får bokkontrakt. Med sina stråkar låter den också lite mer som Hov1 gjorde förut och det sticker ut på skivan som annars är fylld av (ganska fantasilösa) gitarrslingor som loopas om och om igen.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Daniela Rathana - ”Rathana club”

LÄS MER:Recension: Lil Nas X - ”Montero”

Något man inte heller kan ta ifrån dem är att de är ruskigt bra på att hitta melodier och få dem att fastna. ”Räkna dagar” lär till exempel bli en hit.

Ibland är de också ganska så skoj, som i avslutande ”Rigatoni” där Ludwig lägger raderna ”Är alldeles för cute för att pull up with a gun / Om någon vill ha gruppsex, ’nej vi är ett band’”.

Missa inga recensioner från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra skivrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Skivrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS