Arvingarna är inte bara aktuella i Melodifestivalen, nu släpper de också en julskiva. Föredömligt kort, enligt GP:s Jan Andersson.
Arvingarna är inte bara aktuella i Melodifestivalen, nu släpper de också en julskiva. Föredömligt kort, enligt GP:s Jan Andersson. Bild: Pressbild

Recension: Arvingarna – ”När snön faller ner”

Julen är rätt mysig i Arvingarnas sällskap. Men låt för guds skull Casper Janebrink sjunga.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Vi tar det bästa först. Arvingarna har fattat att sju låtar och lite drygt 20 minuter är lagom lång speltid för de flesta julskivor. Eller för att tala klarspråk, det är precis vad man klarar av innan kroppen skriker efter skumtomtar, starkvinsglögg och Dean Martins ”Making sprits bright”, den enda julskiva du egentligen behöver och som kan snurra mellan halloween och trettonhelgen.

För Casper Janebrink är ju inte Dean Martin direkt. Ett mer akut problem är dock att de övriga medlemmarna Lasseman, Kim och Tommy inte ens är Casper – som har den skönaste och mest särpräglade rösten i Arvingarna.

ANNONS

Det här korta albumets i särklass skönaste låt är den jazziga, snygga och stiligt arrangerade ”Tomten kommer snart”

De andra får gärna köra om de vill, den frekventa stämsången är ju ändå lite av bandets signum, men låt för guds skull Casper leda gruppen i sång. Det finns en anledning att Mick Jagger inte delar sin mikrofon med Keith Richards utan bara släpper fram honom någon enstaka gång per kväll. Utan jämförelser i övrigt tror jag det vore en lämplig väg framåt även för Arvingarna.

LÄS MER:Recension: Dolly Parton– ”A holly Dolly christmas”

Det här korta albumets i särklass skönaste låt är den jazziga, snygga och stiligt arrangerade ”Tomten kommer snart” (”Santa Claus is coming to town”) men den sänks tyvärr av att det är trummis-Tommy som sjunger. Eller Lasseman. Eller Kim.

Det spelar egentligen ingen roll. Det är inte Casper Janebrink och det är synd. Eller inte synd förresten, det är direkt svårsmält. Om bandet vill nå utanför sin trogna dansbandspublik måste de såklart toppa laget. Då kan inte alla spela center. Jag tänker såhär: Låt. Casper. Sjunga.

Arvingarnas julplatta är en blandning av beprövade men försvenskade julklassiker och ett par egna, nyskrivna låtar.

Nå. Vi släpper det. Arvingarnas julplatta är en blandning av beprövade men försvenskade julklassiker och ett par egna, nyskrivna låtar. Bland de tidigare finns ”Rudolf med röda mulen” i en svängig zydeco-version med blås och dragspel, den närmast sakrala ”Låt mig få tända ett ljus” (alltså ”Mozarts vaggsång” och inte Triads landsplåga med närbesläktat namn) och en stillsam ”Juletid” med klockor, bjällerklang och barnkörer.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Fem av årets julsinglar

LÄS MER:Recension: Calexico - ”Seasonal shift”

LÄS MER:Recension: Dolly Parton– ”A holly Dolly christmas”

Avslutande ”Änglarnas jul” är däremot en egen låt om julens kärleksfulla budskap och barnens tindrande ögon, men när Casper Janebrink byter tonart och tar i från tårna med sitt ”De sjunger om änglarna!!!” så går tanken ändå till stadens randiga fotbollslag som med lite hjälp från ovan lyckades säkra sitt allsvenska kontrakt i sista stund.

Missa inga recensioner från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra skivrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Skivrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS