Piraterna Ye Banished Privateers intar Brännö

Piratmusik, hängningar och mord. Det bjuder musikkollektivet Ye Banished Privateers på när de intar Brännö Värdshus: "Publiken brukar röja med oss, de blir vår besättning för en kväll."

ANNONS
|

Den 13 oktober spelar piratbandetYe Banished Privateers på Brännö Värdshus.

–Folk tänker oftast att "Wow det här har jag inte sett förut". Att det är några som går all in för ett tema. Det brukar bli mycket dans och röj. Det hjälper till att vi är många på scen. Vi lattjar jättemycket. Det brukar bli hängningar och mord och allt sådant där. Publiken brukar röja med oss, de blir vår besättning för en kväll, säger 31-åriga Frida Granström som spelar fiol och viola i bandet.

"Alla hade en röst"

Hon kom med i gruppen för några år sedan utan särskild kunskap om pirater. Men nyfikenheten fanns där.

ANNONS

–Det började som en fascination och nu kanske det blivit mer som en besatthet. Det är en väldigt stor del av mitt liv. Våra texter och hur vi klär oss försöker komma så när 1700-talet som möjligt, sägerhon och fortsätter:

–När jag kom med i bandet började jag läsa på om hur de levde. Ett demokratiskt styre, de delade lika, hade öppna byten och alla hade en röst. Ju mer insatt jag blev i vilka de var desto mer intresserad blev jag.

Musiken är inspirerad av framförallt irländsk folkmusik. Frida Granström beskriver 21-mannabandet som ett politiskt musikkollektiv med en antirasistisk och feministisk framtoning.

–Vi försöker dra jämförelser med de krig som försiggick på 1700-talet och de som förs idag. Hur det är de som är längst ner i kedjan som blir drabbade så fort de rikaste krigar. Pirater ser vi som en grupp människor som gjorde uppror mot det och som lyckades till viss del. De karibiska vi porträtterar blev ändå slagna till slut. Men det finns ändå skrivit om hur de lyckades skapa ett demokratiskt land där alla var fria och jämställda. En slags utopisk värld som det står skrivit om i böcker från 1700-talet. Men det finns inga bevis för att det funnits.

ANNONS

Pirater – ett sätt att lajva

Störst är de kanske i Tyskland och Holland där pirattemat är ett populärt sätt att lajva och festa.

–Jag tror bara inte det gått upp för svenskarna vad det här är för något, men piratfesten flyttas nu norröver. Tyskarna och Holländarna har mer tradition av att klä ut sig och lajva.

Vad har ni för publik;barn, äldre, hipsters?

–Det är verkligen alla åldrar,det beror mest på vilken plats vi är på. Men jag ser fram emot spelningen på Brännö då det kommer vara folk som själva vistas i havsmiljö, säger hon och fortsätter:

–Om man tittar på piraterna i Sverige var de där de höll till, ute på öarna.

Ye Banished Privateers på Brännö Värdshus

När: 13 oktober insläpp 18.00. På scen 21.00.

Hur: Entré 100 kronor.

Piratmedlemmar: Scurvy Ben, Björn "Bellows" Malmros,Monkey Boy, Magda Malvina Märlprim, Sickboy McCoy,Old Red,Nobility, Eva the Navigator,Meatstick Nick,Wan Chou Zhong,Bloody Liz,Silent Jim,Happy Lou,Slagter Lars,Jonathan Hogeye,Quinton Taljenblock, Shameless Will,Sara Landmark,Bojtikken,Blackpowder Pete och Freebird af Wærmaland.

ANNONS