Peace and Love startar skivbolag

ANNONS
|

– Det är väl ingen som riktigt tror på vanliga skivbolag längre.

Orden kommer från Jesper Heed. Han är en av initiativtagarna till Peace and Love-festivalen i Borlänge och, paradoxalt nog, nybliven skivbolagsdirektör. I dagarna kommer hans bolag Peace and Love Artists med sitt första skivsläpp, albumet Tales from the golden years med Borlängebandet Goodlooking Trash.

– Det här är mer än ett skivbolag. Vi håller i allt - livebiten, skivor och management - tillsammans med våra artister. Vi försöker ha ett helhetsperspektiv, säger Jesper Heed.

Det är en strategi som ligger i tiden. När skivförsäljningen dalar satsar artister på konserter, souvenirer och varumärkesbyggande. Världsartister som Madonna och Jay-Z har skrivit så kallade 360-gradersavtal med det internationella bokningsbolaget Live Nation. Avtalen betyder att konsertbokarna ansvarar för allt från skivförsäljning till t-shirtar och turnéer.

ANNONS

Omvänt meddelade nyligen skivjätten Sony att de gett sig in i konsertbranschen. I en intervju med Dagens Nyheter berättade Mikael Tillman, en av grundarna till dotterbolaget Jelly Palm, hur man ska "bygga varumärken och skapa live-event.

I Borlänge finns live-event. Närmare bestämt Sveriges största - festivalen Peace and Love lockade förra året drygt 40 000 besökare. De tre artister som ligger på Peace and Love Artists är av naturliga skäl bokade till årets festival.

En liten uppstickare

I förhållande till de stora aktörerna på skivmarknaden är Peace and Love Artists försvinnande litet. Sveriges fyra stora skivbolag, EMI, Warner, Sony och Universal, omsätter vart och ett mellan drygt 90 miljoner och en kvarts miljard per år. Jesper Heed har själv satsat runt 200 000 kronor, men ambitionen är att växa.

– Det handlar om ekonomi i det långa loppet. Vi bygger upp verksamheten tillsammans med artisterna, säger Jesper Heed.

Tre skivor som kommer från Peace and Love Artists under våren:

14/4 Goodlooking Trash med albumet Tales from the golden years

21/4 Anna Ihlis, I stay awake... good morning

19/5 Hanna Turi, Some old tapes

ANNONS