Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tom Petty dog förra året. Nu kommer en box med outgivna låtar och alternativa versioner av tidigare släppta sånger. Bild: Amy Harris

Outgivna pärlor i Pettys box

Den första boxen efter Tom Pettys död fokuserar på outgivna låtar och alternativa versioner.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Skivrecension

Samling

Tom Petty

An american treasure

(Reprise/Warner)

Jag är inte odelat förtjust i liveplattor från konserter som jag har varit på, det går ju ändå aldrig att återskapa den där unika upplevelsen, och har såklart ännu svårare för konsertupptagningar som jag inte ens har sett.

Därför är jag rätt nöjd med att den här första karriäromspännande boxen efter Tom Pettys död snarare fokuserar på hans outgivna låtar och alternativa versioner än på liveinspelningar från världens olika hörn.

För även om versionen av Into the great wide open med en laddad Petty i Oakland arena 1991 är riktigt fin, känns det betydligt roligare att lyssna på helt ”nya” låtar, och det finns en del sådana att upptäcka här.

Rötterna i Florida

Den skönt jingle-jangliga I don’t belong, överbliven från Echoplattan 1999, är riktig fin. Så även The bus to Tampa bay som visar att Tom Petty & The Heartbreakers må ha blommat upp i Kalifornien men de hade sina rötter i Gainesville, Florida (bussen mellan Tampa och Gainesville tar förresten drygt två timmar och biljetten går på 20 dollar).

Det känns också helt obegripligt att 80-talspärlor som Keep a little soul och Keepig me alive inte rymdes på albumet Long after dark.

Nå. Detta är kanske inte en box för Tom Petty-novisen, då finns det bättre alternativ, men för alla oss andra är An american treasure just en skattkista.