Nya spår väntar Arvid Nero

I våras släppte han trespårssingeln Introducing Arvid Nero. Nu är han redo för nytt material, att spela live och hitta nya vägar. – Jag vill inte att vemodet ska ta över.

ANNONS
|

Bluesmusikern Arvid Nero har länge spelat i en rad konstellationer och musiken har funnits med sedan barnsben. Varje dag dånade BB King, Howlin' Wolf, Robert Johnson och Albert King ut hur högtalarna och kom att prägla Arvid Nero som artist. Trots olika bandprojekt har han alltid haft sitt eget vid sidan om. För några år sedan stod han mycket på gatan, sjöng och spelade gitarr på väl valda ställen, när han behövde pengar. Musiken han gör i dag är byggd för att spelas live eftersom det är så den har skapats.

– Jag kan inte sjunga på samma sätt varje gång, det är så min sång fungerar. I stunden brukar jag försöka gå min egen väg och se vad som passar just då. Det kan bli rätt, det kan bli fel. Det viktiga är att folk lyssnar för att de vill.

ANNONS

Skönt och förlösande

Han började spela när han var tolv år, men musiken har alltid funnits nära tillhands. Arvid Nero har i större delen av sitt liv brottats en del med stamning. För honom blev sången ett viktigt uttryck och enligt honom själv blev musiken lika mycket en nödvändighet som ett nöje.

– Jag fattade ganska snabbt att musiken och att sjunga hjälpte mot att jag stammade. I stället för att det var någonting som bara var kul, blev det också någonting som var skönt och förlösande.

Fridfullt på kyrkogården

Kreativiteten kommer när den kommer. Arvid Nero skapar gärna egna berättelser och allra helst på spårvagnen till och från jobbet. Turen mellan lägenheten i Backa och arbetsplatsen på Västra kyrkogården i Majorna tar lagom lång tid för att hitta ett spår han sedan kan spinna vidare på. Även kyrkogården kan ge inspiration och perspektiv.

– Det är svårt att säga hur det präglar en att jobba på en kyrkogård, men en låt på skivan är influerad av tyngden som kan finnas där. Men det är också fridfullt. Kanske den enda platsen i stan som tillåts vara det? Det räcker med att se en gravsten så kan man tänka mycket större. Man ser att vi inte är de enda som har varit här och får en direkt koppling till historien.

ANNONS

Cykling gav inspiration

Under det gångna året har Nero ägnat tid och själ åt att upptäcka Europa. Men inte med flyg, tåg eller bil. Han cyklade från Kiel till Barcelona. Med en trasig axel tvingades han ta tåget mellan Paris och Bordeaux, men totalt 150 mils cykelfärd under en månad var ändå tillräckligt för att inspirationen skulle flöda. Väl hemma i Göteborg igen fick han tillfälle att under tre dagar spela in i en studio vid Konstepidemin. Där producerades totalt nio låtar, varav tre släpptes i singelformat i våras. De resterande hamnar så småningom på ett album. För Arvid Nero handlar det inte så mycket om sammanhängande teman. Han menar på att det går att hitta gemensamma nämnare om man vill, men att det är upp till varje enskild lyssnare att avgöra.

– Jag har inget direkt behov av att det måste finnas röda trådar. Det är nog vanligt för artister att musiken hjälper till att få ur ens vemod, sin melankoli. För mig är det definitivt så, men jag vill inte att vemodet ska ta över. I allt det där mörka kan jag se ljuset. Jag hoppas att det inte är becksvart, utan att det finns en lekfullhet i det också.

Namn: Arvid Nero.

Ålder: 28.

Bor: Backa, Göteborg.

Tidigare: Bandet The Magnolia

Aktuell med: Sitt soloprojekt med nya trespårssingeln Introducing Arvid Nero.

På gång: Kommande debutalbum och en spelning iHagakyrkan den 10 augusti.

ANNONS