Nu kan du köpa andelar i Broder Daniels ”Shoreline”

Nu är det möjligt att köpa andelar av artisters framtida musikintäkter. GP har pratat med appen Tangy markets grundare Linda Portnoff, lagom till att låten ”Shoreline” åter är tillbaka på marknaden.
– Det är lite som att handla med aktier, fast du köper in dig i musik istället, säger hon.

ANNONS
|

Broder Daniels megahit ”Shoreline” är en låt som knappast behöver någon vidare presentation. Men nu går det för gemene man att köpa andelar i låten.

För ett år sedan grundades appen Tangy market av Linda Portnoff. Den fungerar lite som aktieappen Avanza. Alla som skapar ett konto kan investera genom att köpa andelar i vissa låtars framtida intäkter. I Sverige finns det i nuläget bara en annan liknande handelsplats, göteborgska Zeptagram.

– Vi märker ett jättestort intresse som vi vill ta vara på. Vi har stora planer på att det här kan bli en fantastisk grej, med all musik som finns. Att vem som helst kan vara med och backa sina favoritartister med mindre summor pengar, säger Portnoff.

ANNONS

Upphovsrätten ohotad

Det kan låta lite komplicerat och skumt. Men tanken är inte att ta av de pengar som rimligtvis borde tillfalla upphovsmakarna av musiken.

– Vi har ett avtal med artister, låtskrivare och andra rättighetsägare som listar sin musik på Tangy market. De får betalt i förskott när deras musik listas mot att de som har investerat tar över de framtida royaltybetalningarna, som tickar in lite i taget över lång tid.

Hon betonar att just upphovsrätten alltjämt är skyddad och att det inte är den man är inne och petar på.

– Den som köper en andel, köper ett framtida intäktsflöde från upphovsrätten. Det här kommer ur en grund av att ge ett större bestämmande till de som gör musik. Det är ett sätt att skyffla över makten över deras inkomst mer till konstnärerna.

Tangy market

Appen grundades för drygt ett år sedan av Linda Portnoff som är ekonomie doktor med speciellt fokus på musikbranschen. Tangy Market är ett slags marknadsplats där man kan köpa och sälja andelar av musikroyalties.

I nuläget krävs det ingen tillsyn av Finansinspektionen för den handel som Tangy Market erbjuder. Det går att investera i låtkataloger, hela album eller enstaka låtar.

Att låten ”Shoreline” finns tillgänglig i appen under åtta år innebär att de som investerat i låtens intäkter kan förvänta sig utdelning från framtida royalties som kommer att ticka in under kommande åtta år. Därefter tar det stopp.

Tangy market har omkring 1000 aktiva användare spridda över ett 30-tal länder.

En annan liknande verksamhet är göteborgska bolaget Zeptagram som också erbjuder handel med musikintäkter men via blockkedjetekniken (samma teknik som Bitcoin bygger på) och kryptotekniken NFT (non-fungible tokens).

Uppdelade musikintäkter

Just låten ”Shoreline” ligger tillgänglig för affärer i appen under åtta år. Därefter plockas den bort. En andel för ”Shoreline” kostade 35 kronor i utgångspris. Priset på andrahandsmarknaden varierar från dag till dag. I appen finns det mycket musik att välja mellan, och priset per andel kan variera, liksom antalet år som låtar är tillgängliga.

– Det ser olika ut. På sista tiden har det varit guldrush på musikmarknaden. Som när ett företag köpte hela Bob Dylans låtkatalog för evig tid och en astronomisk summa. Med vårt upplägg kan en artist istället välja att låna ut sin låt i några år. Om man sprider ut ägandet till intäkterna på många fler, då har man massa ambassadörer för att öka värdet på musiken, säger Linda Portnoff och fortsätter:

ANNONS

– En kortare ”utlåningsperiod” gör att allt går tillbaka till ”det vanliga” snabbare. Det blir ett dragspel med tiden. Ett år kanske inte ger så mycket pengar, men på en längre utlåningsperiod blir det mer pengar i fickan nu till artisten. På längre tid kan jättemycket hända. Man spelar med möjlighet och risk. Det är det som gör det här spännande.

Som börsen för ”royalties”

Linda Portnoff menar att man kan likna handeln av andelar i musikroyalties med hur det går till när aktier köps och säljs.

– Börsen är en bra metafor. Först går det ut en börsintroduktion och när handeln är i gång, blir det som på andrahandsmarknaden. En annan liknelse är Blocket, där en tröja kan säljas flera gånger. Varje andel kan säljas flera gånger.

Andelarna till ”Shoreline” sålde slut inom två timmar när låten blev tillgänglig på Tangy market i mitten av juni. Men det köps och säljs fortfarande andelar dagligen på andrahandsmarknaden.

– Folk är tokiga i den. Första gången vi listade den på marknaden förra året tog det bara några minuter. Den här gången var det en större mängd andelar. Men alla låtar säljer slut fort. Det spelar ingen roll om det är klassiker eller inte, marknaden är sugen på att vara med.

ANNONS

LÄS MER:De gör amerikansk dokumentärfilm om Broder Daniel

LÄS MER:Soundtrack of our lives öppnar för återförening

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS