Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Metallica slog nordiskt publikrekord

Uppehåll, sol och runt tjugo grader. Toppenväder alltså för en utomhusspelning och tur var väl det, för Metallicas konsert på Ullevi slog nordiskt publikrekord.

Senaste gången Metallica spelade på Ullevi blev det publikrekord. Med 63 000 fans på plats var det den största metalkonserten i Norden någonsin. Men under tisdagen slog det legendariska thrash metalbandet rekordet från 2015, då 64 050 personer trängdes på Ullevi.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Inför konserten förfestade fansen runt om i hela Göteborg. Joakim Repo och Stefan Karlsson från Jönköping valde att ladda upp inne på Trädgårn. De båda tycker att just stämningen runt konserten är det bästa.

– Åtminstone i Göteborg. Varenda pub spelar Metallicamusik, säger Joakim Repo.

– Det är en väldig skillnad i Stockholm. Inga krogar har förfest, de vet inte ens om att konserten sker, fyller Stefan Karlsson i.

Han trodde att tisdagen skulle bjuda på ett metalkonsertsrekord.

– Men vi kan inte ta Håkan Hellströms rekord, de är ju hälften så stora de som går in där, säger han med glimten i ögat.

Även om intresset är stort är det inte en unik händelse att Metallica besöker Sverige. Spelningen på Ullevi är den tjugoandra i ordningen, tjugofemte om man räknar dubbelkonserter på Globen. Bara i Göteborg har bandet spelat åtta gånger genom åren.

Bland fansen finns det också många som har varit med länge. Kicki Ericson, Lina Müller och Janicke Sångberg förfestade även dem inne på Trädgårn. De kan tillsammans skrapa ihop 30 spelningar.

Men trots att de varit med så många gånger var förväntan ändå stor inför konserten. Kicki Ericson förklarar att det är ett speciellt rus som dyker upp i kroppen när de första tonerna i "The ectasy of gold" från filmen "Den onde, den gode, den fule" börjar spelas. Metallica inleder alltid med den och genom åren har den fått henne att både gråta och få rysningar över kroppen.

– Det är lite olika i hur man reagerar beroende på vilket humör man är på den dagen. Men i dag tror jag faktiskt att jag kommer att grina. Jag känner att det är på gång, berättade hon innan konserten och bröt ut i ett stort skratt.

Metallicas spelningar i Sverige

2019 - Nya Ullevi, Göteborg

2018 - Globen, Stockholm x2

2015 - Nya Ullevi, Göteborg

2014 - STHLM Fields, Gärdet i Stockholm

2011 - Nya Ullevi, Göteborg

2009 - Sonisphere festival, Folkets park i Hultsfred

2009 - Globen, Stockholm x2 (Plus en extraspelning då James Hetfield blev sjuk)

2007 - Stockholm stadion, Stockholm

2004 - Nya Ullevi, Göteborg

1999 - Globen, Stockholm

1997 - Münchenbryggeriet, Stockholm

1996 - Scandinavium, Göteborg

1996 - Globen, Stockholm x2

1993 - Stockholm stadion, Stockholm

1992 - Globen, Stockholm

1992 - Scandinavium, Göteborg

1988 - Frölundaborg, Göteborg

1988 - Solnahallen, Stockholm

1987 - Frölundaborg, Göteborg

1986 - Solnahallen, Stockholm (Efter spelningen gick Cliff Burton bort i en bussolycka)

1986 - Olympus, Lund

1984 - Göta Lejon, Stockholm

Källa: metallica.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.