Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Mares är på gång att välta Musiksverige

De har vält både Spotify och Gröna Lund. Nu inleder Uppsalabandet Mares sin vårturné med en releasespelning på Trädgår'n i Göteborg. Utsåld, såklart.

Killarna i Mares låter uppriktigt paffa över framgångarna, som kommit slag i slag. De har blivit utredda av Spotify för att deras debutsingel "Allt du gör och att du finns" gick för bra. Sammanlagt har de redan 50 miljoner strömningar på sina låtar.

– Jag tror inte vi har fattat det än. Även om vi hållit på professionellt i ett par år nu så blir jag lika chockad varje gång, säger Michael Dahnberg.

I somras satte de nytt publikrekord på Gröna Lunds lilla scen och när de nu släpper sin första fullängdare "Sunnanvind" är det med en releasespelning på Trädgår'n, som också den sålt slut.

– Jag var och hämtade en tröja ute i bilen förut och vinkade till kön. Det är fortfarande lite svårt att förstå att folk köar för att se oss, säger Olof Wärend Rylander.

LÄS MER: Recension: Mares - Sunnanvind

LÄS MER: Recension: Laleh, Jenny Wilson, Mares mfl

Spelar "Bridge over troubled water"

Han sitter tillsammans med de andra bandmedlemmarna och laddar inför spelningen, som också är inledningen på bandets vårturné. Samtidigt rasar kommentarerna in om den nya skivan.

– Vi har redan fått massor av jättefina meddelanden på sociala medier. Det är jättevärmande att folk skriver så snälla ord. Men den stora feedbacken får vi när vi kliver upp på scen ikväll, säger han.

Har ni känt av några premiärnerver?

– Ja, framförallt har jag varit orolig för strömningarna. Spela vet jag att vi kan göra, men strömningarna är utanför vår kontroll. Jag är alltid deluxestressad vid release, säger Michael Dahnberg.

För att komma i stämning spelar de alltid samma låt det sista de gör innan de går upp på scen: "Bridge over troubled water" med Simon and Garfunkel.

LÄS MER: För stunden underhållande men i längden endimensionell folkpunk

Är det inte en lite väl lugn låt?

– Nej, den sätter en i perfekt sinnesstämning. Känslomässigt är den inte lugn, man känner väldigt mycket när man lyssnar på den, säger Fredrik Nilsson.

Rimmar "cava aperol" med "berså"

Ingen av dem har föräldrar som jobbar med musik, men säger att de har "blivit utsatta för musik" under hela uppväxten. Killarna träffades när de gick natur på gymnasiet och Mares bildades hösten 2014.

Hur kommer låtarna till?

– Vi brukar dela upp det. Jag och Fredrik N skriver texter, var för sig eller ihop. Så skriver Olof, Albin och Fredrik D musiken ihop. Sen bollar vi hela tiden, säger Michael Dahnberg.

Som textförfattare är hans specialitet rim, något han skyller på sin ryska bakgrund. På nya skivan rimmar han bland annat cava aperol med berså.

– Jag var ganska nöjd med den, faktiskt! I Ryssland har man en annan poetisk tradition än i Sverige och jag tycker att rim är bland det roligaste och viktigaste som finns. Många hävdar att rim sker på bekostnad av det estetiska, men jag tycker att man ska göra det svårt för sig själv genom att skriva med hög kvalitet och dessutom lägga på rim. Då vinner man!

LÄS MER: Garden-festivalen kommer tillbaka i sommar

FAKTA: Mares

Bildades i Uppsala hösten 2014, när killarna var 17 år och gick i parallellklasser på gymnasiets Naturprogram.

Består av: Fredrik Danfors, Michael Dahnberg, Albin Egrelius Fredlund, Fredrik Nilsson och Olof Wärend Rylander.

Fick sitt genombrott: Med låten "Allt du gör och att du finns" som de släppte själva och som blev viral på sociala medier. Mares har tidigare släppt ep:n "Rock 'n' roll will never die".

Aktuella med: Sitt debutalbum "Sunnanvind" och en vårturné, med flera utsålda konserter, bland annat den i Göteborg 15 mars.

Turnédatum: 15/3 Göteborg, 16/3 Helsingborg, 20/3 Uppsala, 21/3 Sälen, 22/3 Falun, 23/3 Örebro, 5/4 Huskvarna. I sommar kommer bandet även att spela på festivalerna Lollapalooza, Brännbollsyran, Bayside och Hudikkalaset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.