Tidlös musik från Niger

PM Jönsson har sett Les Filles de Illighadad.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Sahel Sounds startade som en blogg där Christopher Kirkley presenterade bilder, musik och resebetraktelser från området i Västafrika som kallas Sahel, mellan Sahara och de bördigare regionerna längre söderut. Successivt utvecklades det till ett skivbolag som har aktualiserat olika typer av musik, från traditionella rytmer till västafrikansk rock och elektronisk musik som sprids via mobiltelefoner. Ett av de mest kända namnen är tuareggitarristen Mdou Moctar som gästade Sverige för två år sedan och bland annat spelade på Gerlesborgsskolan.

Les Filles de Illighadad, som gav ut en skiva på Sahel Sounds tidigare i år, sticker ut gentemot många andra artister på bolaget på åtminstone två sätt. Dels är det musik från landsbygden, som växt fram utanför Nigers musikaliska storstäder Niamey och Agadez, och så är bandet centrerat kring kvinnor. Fatou Seidi Ghali, gitarr, och hennes kusin Alamnou Akrouni, på sång, är de huvudsakliga medlemmarna. På deras första turné i Europa är även Marlama Salah Assoulan med på tende (handtrumma) och kompgitarristen Madassane Ahmoudou, en man (!), som tidigare spelat med Mdou Moctar.

ANNONS

Konserten var uppdelad i två set. Först är det tendemusik, med enbart sång och trummor, traditionell musik som säkert framförts på samma sätt i hundratals år. Rösterna, och rytmerna, liksom flätas in i varandra, det påminner om annan musik jag hört, som fältinspelningar från bergen i Algeriet, samtidigt är just deras röster unika. Det blir tidlöst, andra instrument känns onödiga. Givetvis var det även en upplevelse att se Les Filles de Illighadad med elgitarrer. Låtarna är, vad jag förstår, hämtade från bymusiken, men blir automatiskt urban, med paralleller till Tinariwen, Etran Finatawa och andra, liknande band, när elgitarrerna hamnar i centrum.

Andra set tyckte jag tappade lite i känsla. Bitvis ofokuserat. Men vad häftigt att se en ung kvinna från Niger spela gitarr. Fatou Seidi Ghali är en av få tuaregtjejer som tagit sig in i en extremt manlig musiktradition. Förhoppningsvis spelar de in fler skivor och utvecklar sitt sound. Det ska bli spännade att höra.

ANNONS