Babben Larsson | Vad hände?

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Allting började med en finsk burköppnare. Barbro Karin Viola "Babben" Larsson insåg i en affär i Finland att hon med den nya manickens hjälp nu kunde öppna burkar på egen hand. Och stå på egna ben.

En försenad skilsmässa och den största krisen i hennes liv blev resultatet. Det är också denna omvälvande tid som utgör grunden för hennes show Vad händer?

I två timmar och två akter får vi i kronologisk ordning följa Babbens liv där det började om för fem år sen. Hon flyttar från Sundbyberg till Solna, byter hus mot lägenhet, skaffar personlig tränare och får ta på sig den roll som hemmafru som hennes man innehaft i åratal.

ANNONS

Resultatet: En två timmar lång skrattfest. Från scenen, som Babben döpt om till hennes lustrum, kommer skämt på skämt och publiken vrider sig i skrattsalvor. Relationernas värld avhandlas på ett befriande öppet sätt, från skammen över dotterns nördighet till hur hennes nya man vill ha radion på när han har sex. “Man kan inte knulla till P1”, konstaterar Babben torrt.

Komiken varvas med sånguppträdanden tillsammans med ett tremannaband. Klassiker som Walking in Memphis och Uptown girl blir Går genom Solna och Lidingö i Babbens svenska tappningar. Det är också främst här som allvaret kommer in i föreställningen. Självkänsla avhandlas i Fajtas med mig själv, föräldrarnas plötsliga sjukdom och bortgång i Låt det gå fort. Svärtan skapar en kontrast till de ibland plumpa skämten och föreställningen växer som helhet.

Babben Larsson visar upp en ganska unik förmåga att leverera kall cynism med värme. Hon visar även återigen att hon är en kompetent sångerska, som lyser av lust, mitt i Lustrummet. Publiken svarar med stående ovationer på denna lyckade premiär, och erbjuds därefter i foajén en möjlighet att köpa en egen burköppnare från Finland.

ANNONS