Jens Lekman.
Jens Lekman. Bild: Elisabeth Alvenby

Jens Lekman gör unik spelning i Kortedala

På tisdag spelar Jens Lekman på Erikshjälpen i Kortedala. I en intervju med Djungeltrumman berättar han om upplägget, samt hur han reagerade på nyheten att Kortedala bibliotek riskerade att tvingas ut ur sina lokaler på torget.

ANNONS
LocationGöteborg||

LÄS MER: Veckans bästa fester

Kortedala har alltid haft en speciell plats i Jens Lekmans textvärld. Han har besjungit sin forna stadsdel i sånger som Jag tyckte hon sa lönnlöv, döpt skivor efter förortens gator (Kalendervägen 113D), och i Tram #7 to heaven får till och med en av Kortedalas mer kända spårvagnslinjer sin egen sång.

Kanske finns den mest oförblommerade hyllningen i titeln till albumet Night falls over Kortedala – en skiva som han på tisdag spelar live i sin helhet, på Erikshjälpen i Kortedala.

LÄS MER: Kortedala bibliotek räddas men besparingarna ligger fast

ANNONS

Det blir första gången han uppträder i stadsdelen över huvud taget.

– Egentligen är jag emot såna där nostalgispelningar, säger han till Djungeltrumman, men jag har tänkt länge att om jag nån gång ska göra en sån spelning så ska jag spela Night falls over Kortedala i just Kortedala. Så det blir jag, en gitarr och en sampler (...). Folket på Erikshjälpen har lovat att bygga en scen och pynta den med lampor och sånt dom har i butiken. Det blir återvunnen musik och återvunna grejer.

"Ledsen och arg" över biblioteket

I dag bor han i Majorna, men har ljuva minnen från sina år på andra sidan elvans linje. Och från biblioteket.

– Jag är förvisso uppvuxen i Hammarkullen men mitt hjärta bultar ändå för Kortedala och jag blir ledsen och arg när jag hör om hur biblioteket riskerar att läggas ner nu. När jag bodde där behövdes det fler platser där folk kunde samlas och mötas på, och bibblan var en av få. Erikshjälpen, med sitt kafé, känns som en sån plats, så jag är glad att få spela där, berättar han för Djungeltrumman.

En Facebooksida för evenemanget hittas här.

ANNONS