Här bor Håkans största fans

På fredag eftermiddag öppnar Ullevi sina grindar för helgens första konsert med Håkan Hellström. Då har Carl, Sara, Michael och de andra Håkanfansen köat i drygt en vecka.

ANNONS
|

I fredags anlände stockholmarna Carl Forsell och Sara Olsson till Göteborg och reste uppsitt campingtält på taket till biosalongen Bergakungen, en kort promenad från Ullevis entré. Då hade en handfull personer redan installerat sig på gräsplätten som ligger lite dold bland träden, men ändå med arenan blotten snedspark bort.

LÄS MER:Här är alla Håkans artistsamarbeten

Det råder såklart ingen tvekan om att de båda är rejäla Håkanfans, även om Sara Olsson är relativt ny i gänget.

Var i Bergen

– Jag har sett honom två gånger tidigare, på Stockholm Stadion i juni(spelningen som fick avbrytas på grund av den kraftigt rullande åskan)och här på Ullevi förra året. Men jag har varit ett fan mycket längre än så, påpekar hon.

ANNONS

LÄS MER:Se Håkans olika klädstilar genom åren

Carl Forsell däremot har sett Håkan fem-sex gånger, senast i norska Bergen.

– Det var många norrmän på konserten, men det var inget större tryck före konserten. Bara ett par timmar innan spelningen skulle börja var vi nästan ensamma vid arenan, säger Carl och får nickande medhåll av Michael Schröder, som vid en snabb och högst ovetenskaplig enkätundersökning tycks vara hela lägrets största Håkanfan.

Sett alla spelningar på turnén

Inte bara på grund av den vita jeansjackan med egenhändigt ihopsnajdatRullande åska-tryck.

– Jag har sett alla spelningar på den här turnén, även den i Berlin, så på fredag blir det min 18:e och på lördag min 19:e konsert med Håkan Hellström!

LÄS MER:De kända figurerna i Håkans låttexter

Höjdpunkter hittills i sommar då?

– Jag håller fast vid att spelningen i Umeå var något alldeles extra!Dels för att han körde lite udda låtar, det var en rätt annorlunda setlist mot de andra spelningarna, dels för att norrlandspubliken var så himla taggad. Hela Norrland verkade ha längtat efter Håkan!

Och det råder ingen tvekan om att de cirka 30 personer, framförallt ungdomar i olika åldrar, som just nu campar ovanpå Bergakungen också längtar efter Håkan.

ANNONS

Som en demokratilektion

– Hanär vår gemensamma faktor, det är han som förenar oss. Här finns fans från hela landet och med helt olika bakgrund, men alla älskar vi Håkan Hellström, påpekar Sara Olsson efter att hon kallat allihoptill en regelgenomgång och ett upprop.

LÄS MER:Håkan peppar fansen inför spelningarna på Ullevi

De svällande tältlägret med Håkanfans är nämligen som en liten autonom republik. Den primära tanken med campingen är att bygga upp ett fungerande kösystem inför konsertinsläppen, där alla har ett könummer tydligt målat på handen och de som väntat längst får komma in först, men det är också en lektion i praktisk demokrati.

– Vi är ett par personer som turas om att hålla i trådarna men alla i lägret är med och röstar om alla beslut. Vi tror på öppen kommunikation och att alla hjälps åt. Då funkar det bäst, säger Sara Olsson.

"Sköt det snyggt"

Under regelgenomgången pekar hon ut var det är okej att leka och spela spel, när det ska vara tyst i lägret och hur viktigt det är att sköta sig.

– Om ni dricker öl så se till att sköta det snyggt, vi är på en allmän plats, och städa alltid upp efter er.

När GP lämnadelägret vid 11.30-tiden planerades det för fullt för kvällens grillfest. Glada skratt och förväntansfulla leenden, men också en stilla förmaning från Sara Olsson.

ANNONS

– Kom ihåg att ställa ut vattenhinkar innan ni börjar grilla. Klockan 17 tar vi ett nytt möte.

ANNONS