Här är alla magiska kvällar på Ullevi

GP:s musikkrönikör Johan Lindqvist rankar de mest minnesvärda konserterna.

ANNONS
|

Tidigare i somras spelade Coldplay inte bara en, men två gånger, på Ullevi. Det var också bandets debut på Ullevi. Och på fredag är det dags för Håkan att ännu en gång erövra platsen han en gång i tiden kallade för "cementkloss".

LÄS MER:LaGaylia Frazier sjunger bakom Håkan

När Håkan Hellström avslutar sin turné blir det den 75:e konserten i arenans historia. Här är de mest minnesvärda spelningarna genom åren.

1. Håkan Hellström 7 juni 2014

Från början skulle konserten hållas på Slottsskogsvallen, men när biljettförsäljningen drog iväg fattades det lika självklara som våghalsiga beslutet. Indiesnöret från Jazzhuset skulle in på de största drakarnas arena och Håkan Hellström blev förste göteborgare sedan Ingemar Johansson att kastas upp i ringen på Ullevi.

ANNONS

LÄS MER:Här bor Håkans största fans

Stan hade verkligen feber månaderna innan konserten och när alla upptrissade förväntningar till slut briserade i inledande Tro och tvivel var det kanske det allra starkaste ögonblicket i arenans historia. Alla, inklusive Håkan själv, var säkra på att detta var en gång och aldrig mer. På ett sätt är det nästan lite synd att det inte blev så.

2. Bruce Springsteen 28 juli 2012

Konserterna 1985 är förstås klassiska, men då var jag inte där. Å andra sidan menar många Springsteen-kännare att det faktiskt var ännu bättre den andra kvällen 2012. Timmarna innan konserten hade regnet forsat ned över Göteborg, men lagom till dess att Springsteen och bandet inledde med Who'll stop the rain skingrades molnen.

LÄS MER:"Håkan Hellström har råkoll på hur trenderna ser ut"

Tre timmar och 37 minuter senare hade Springsteen gjort sin kanske allra bästa spelning på svensk mark med en lång, magisk My city of ruins, fantastiska tagningar av allt från Backstreets och Born to run till rariteterna Frankie och Where the bands are. Allra mest omtumlande var ändå stunden då Springsteen plockade fram avlidne saxofonisten Clarence Clemons paradnummer Jungleland och lät ersättaren, brorsonen Jake Clemons spela det klassiska solot. Musik blir inte starkare.

ANNONS

3. U2 29 juli 2005

Fansen fixade tifo där stora delar av publiken viftade vitt när bandet kom in på scenen. Trots att U2 inte hade den vassaste av plattor, Vertigo, med sig blev låtlistan fantastisk där en energisk öppning med bland annat I will follow, Elevation och New years day kickstartade konserten.

LÄS MER:De kända figurerna i Håkans låttexter

Sedan kom I still haven't found what I'm looking for, All I want is you, Sunday bloody sunday och en magisk One som sista låt innan ett fantastiskt knippe extranummer med ikoniska Party girl som avslutning gjorde kvällen oförglömlig. Fyra år senare kom U2 tillbaka - med sin märkliga, fängslande, fulsnygga klo - och omformulerade ännu en gång vad en arenakonsert kan vara och hur den kan se ut.

4. Gyllene Tider 7 augusti 2004

Gyllene Tiders comeback sommaren 2004 var bland det märkligaste som har hänt i konsert-Sverige. Ett band som egentligen inte fanns gjorde en turné som bara växte och växte vecka för vecka. Spelning efter spelning adderades, media bevakade varje steg Per Gessle tog och publiken, ung som lite äldre, tycktes inte få nog av de gamla hitsen.

Allt kulminerade med en helt osannolik kväll på Ullevi där Gyllene Tider flyttade fram gränsen för vad ett svensk band kan göra på hemmaplan. Utan Gyllene Tiders genombrott hade det blivit svårare för Håkan Hellström att ta sig an Ullevi och Veronica Maggio att spela på Stockholms Stadion

ANNONS

5. Foo Fighters 12 juni 2015

Egentligen inte av de bästa konserterna på UIlevi eller ens någon av Foo Fighters mest lyckade kvällar - tvärtom. Ändå kommer ingen av oss som var på plats att glömma det som hände. Allra minst sångaren och frontmannen Dave Grohl som redan efter ett par låtar trillade av scenen och bröt benet.

Många trodde kvällen var över och lämnade arenan men Grohl var snart tillbaka på kryckor och med snabb-gipsat ben för att genomföra resten av spelningen inför sina chockade, jublande fans.

ANNONS