Han är mannen bakom jul-megahiten

ANNONS
|

Megahiten "Tänd ett ljus" är den mest populära jullåten bland svenskarna. Siffror från Stim visar att den var överlägset mest lyssnad på under julen 2015 av de svenska julhitsen.

LÄS MER:Här är den populäraste julmusiken

Bakom "Tänd ett ljus" står gruppen Triad och låten skrevs 1988. Den mest kända Triad-medlemmen är Niklas Strömstedt. Men han var inte ensam om att skriva megahiten. En av hjärnorna bakom "Tänd ett ljus" är den 67-åriga musikern, låtskrivaren och producenten Lasse Lindbom.

Han är idag fortfarande en aktiv musiker, men har valt att stå lite utanför all publicitet.

- Jag håller på med jättemycket musik fortfarande, men är kanske inte i rampljuset lika mycket. Då tror kanske folk att man inte håller på längre, men det finns faktiskt en värld utanför rampljuset, säger Lasse Lindbom.

ANNONS

Får avsluta varje spelning

Han har jobbat som producent sedan 1980-talet. Tillsammans med sitt band "The Husbands" spelar de regelbundet runt om i Sverige. Enligt Lasse Lindbom önskar publiken alltid "Tänd ett ljus".

- Det är ju hela tiden. Vi avslutar ofta konserten med den. Men när det inte är jul tar vi bort de raderna. Det är ju egentligen inte en riktig jullåt så vi tar bort det juliga i den bara, säger han.

LÄS MER: Omröstning - Vilken jullåt är bäst?

Hur kom låten till?

- Jag och Janne (Janne Bark reds.anm.) hade länge velat göra en platta ihop. men vi lyckades aldrig få ihop några låtar. Så gick jag på promenad en dag och då kom hela refrängen. Det var i november. Så vi gick pang in i studion. Det var snabbt jobbat.

Man kan säga att det är lite av en "One hit wonder"?

- Jag känner mig inte riktigt som det. Men det är heller inget negativt för man får vara glad om man får en så stor hit.

Blir du aldrig trött på låten?

- Jag tycker fan inte man får vara trött på en sådan låt. Att vi skrev den 1988 och att den än idag är en jättehit. Det är en fantastisk grej.

ANNONS

LÄS MER:"Va? Har DU skrivit den låten?"

Stor summa pengar varje jul

Och vid varje jul ger låten ett rejält tillskott till kassan.

- Vi blir ju inte miljonärer, det är ju en svensk låt. Men det blir ett bra tillskott. Men jag vill inte gå in på siffror. Jag har över 200 låtar registrerade hos Stim. Men det är klart att "Tänd ett ljus" är den största, säger Lasse Lindbom.

ANNONS