Håkan Hellström
Håkan Hellström

Håkan Hellström på strippklubb

ANNONS
|

Konstnären Benny Cruz har letat efter en vägg att måla Håkan Hellström på i över ett år. Letandet har gått långsamt framåt, men för några veckor sedan stannade han till framför den helt svartmålade väggen på Andra Långgatan 16, mer känt som Wandas strippklubb.

–Det var ett spontant ryck. Jag var ute och gick och såg den där fula, svarta väggen. Så jag ringde ägaren och kollade om han var intresserad, säger Benny Cruz.

Så sent som för två veckor sedan lämnade Benny Cruz in en idéskiss till Wandas. Förslaget togs emot med öppna armar. Han kontaktade också Stadsbyggnadskontoret som meddelade att konstnärliga utsmyckningar inte kräver bygglov så länge de är godkända av fastighetsägaren. Enligt Wandas själva har Benny Cruz alla de tillstånd som krävs för att börja måla. Därför hoppas han komma igång så fort som möjligt.

ANNONS

–Motivet ska vara Andra Lång-inspirerat. Det blir en sjungande Håkan, en tjej i Converse-skor, en spårvagn och allt möjligt. Själva porträttskissen är klar, men sen behöver jag lägga till en del annat för bakgrunden, säger han.

Benny Cruz ser inga problem med verksamheten som pågår på andra sidan väggen.

–Wandas är ju något som existerar oavsett vad man tycker om det. Jag tycker inte att målningen har någonting med klubben att göra över huvud taget. Det är gatan som är intressant, inte specifikt Wandas.

I sommar är det premiär för Känn ingen sorg, den första spelfilmen om Håkan Hellström. Delar av filmen har spelats in på Andra Långgatan och gatan har även förekommit i hans texter. Därför tycker Benny Cruz att platsen är optimal. Han tror heller inte att Håkan Hellström skulle ha något emot konstverket eller platsen där det planeras.

–Jag var i kontakt med honom förra året och då sade han att han inte ville vara involverad. Han menade att gatukonst ska komma underifrån.

Inom en snar framtid planerar Benny Cruz dessutom att måla ytterligare en vägg med Håkan-motiv.

–Men ingenting är klart i dagsläget, säger han.

ANNONS