Grime från Gävle – på ren göteborgska

På fredag albumdebuterar Frida Scar, hiphopartisten från Partille som blev ”Gävles rappaste tunga”.

ANNONS
|

Frida Scar är född och uppvuxen i Partille (Vallhamra, Björndammsterassen, Sävedalen) och upptäckte musiken genom sin hiphop- och reggaesjungande storebror Johan.

Då för snart 20 år sedan var det Petter, Fattaru, Melinda Wrede och Göteborgs hiphopkollektiv Blao (Jaqee, Split Personality, Sublime PH, m.fl.) som snurrade hemma hos familjen Olsson och blev till det frö som på fredag blommat upp till Frida Scars debutalbum, Striden.

Hyllar dottern

Det är också namnet på albumets första låt, som efter ett inledande och trevande housepiano glider över i en rak och kärleksfull hyllning till treåriga dottern Hedvig.

”Bunden till dig genom blodet min ängel, burit dig varsamt, känt när du vänt dig.

ANNONS

Sjungit för dig varje kväll där i sängen, krigat för dig, tagit en dag i sänder.

Och du vet var jag finns om det vänder, om de pressar dig alltför hårt.”

–Ibland hoppar jag över rimmen, det kan fungera lika bra ändå, men det är ändå där som gunget kommer. Jag tror det finns något i själen som mår bra när det rimmar. Något släpper och man kan ... andas ut, säger Frida Scar i telefon från hemmet i Gävle.

Utbildad journalist

Dit flyttade hon från Göteborg 2013 för att jobba med P4 Gävleborgs förmiddagsprogram. Frida Scar, eller Frida Olsson som hon egentligen heter, är utbildad journalist och var tvungen att flytta dit för jobbets skull.

–I samma veva släppte jag min första ep, och det blev alldeles för körigt. Det fungerade inte att arbeta som journalist och samtidigt lansera en karriär som artist.

Så karriären fick vila ett par år, eller i alla fall gå på sparlåga, och när Frida Scar nu släpper sitt debutalbum tar hon i stället en paus från journalistiken.

"Bra samarbete"

–Jag och producenten Simon Hildor har jobbat med plattan iett och ett halvt år. Han har skapat ljud och beats, även om vi har bollat en hel del tillsammans, och jag har stått för alla texter. Det har varit ett bra och enkelt samarbete.

ANNONS

Det hörs ganska tydligt att brittiske Mike Skinner och hans hiphop/garageprojekt The Streets varit en stor förebild för Frida Scar, inte minst på singeln Stör mig med sitt grimebeat och närmast aggressiva flow.

–(skratt) Visst finns det låtar på albumet som är hårda och ... tja, lite skrytiga, men framför allt vill jag slå an en melankolisk känsla i min musik, både i texter och beats.

ANNONS