Göteborgsbandet Dream Drop bestulna på hundratals LP-skivor

Dream Drop släppte sin debutskiva i höstas, bland annat som LP-skivor. I mellandagarna stals över 300 exemplar av den egenbekostade upplagan. Bandet vädjar nu om att återfå stöldgodset.
– Det är ett riktigt tråkigt byte för den som trodde att det här var en bra stöld, andrahandsvärdet på vår emo-platta är nog inte så stort, säger basisten Fredrik Edling.

ANNONS
|

2021 var året då allt skulle hända för Dream Drop, det göteborgsbaserade bandet som nyss släppte sin debutskiva ”Sometimes you’re going to feel lika a loser but that’s all right”.

Istället ställdes deras hittills största spelning in när restriktionerna kom som en tidig julklapp 23 december – och bara några dagar senare upptäckte bandet även en stöld: Av deras 500 LP-skivor som tryckts för egna sparpengar har omkring 300 exemplar försvunnit.

– Halva bandet kände att det var overkligt och andra halvan kände att såklart skulle detta hända också…, säger Fredrik Edling, basist i Dream Drop.

LÄS MER:Här är GP-recensenternas bästa album 2021

De stulna LP-skivorna hade tidigare flyttats till en av bandmedlemmarnas källarförråd i Frölunda (brottsplatsen). Eftersom många spelningar ställdes in verkade det tryggare att förvara skivorna i källaren. Men tvärtom tog någon eller några sig in. Bandets sångare mötte ett uppbrutet lås, och likadant såg det ut på grannarnas förrådsdörrar. Exakt när inbrottet skedde är dock lite oklart, fastighetsägaren har varit svår att få tag på och någon inventering har inte gjorts ännu. Bandet har däremot polisanmält händelsen.

ANNONS

– Vi insåg vad som hänt när vi själva skulle kolla läget i källaren. Men det som är imponerande är att den eller de som gjort inbrottet lyckats bära 300 LP-skivor, jag tycker att det är svårt att bära ett 20-pack… Men det är ett tråkigt byte för den som trodde att den gjort en bra stöld. Det måste varit en hård kamp för ingenting, säger Edling.

LÄS MER:Andra Långgatans skivhandel startar livescen

Vilka är Dream Drop?

Dream Drop har följt en klassisk band-väg, de flesta lärde känns varandra under gymnasiet 2013 och drömmen om att ”göra musikgrejen” fanns med. Grundtrion består av sångaren Joar Westerlund, Olle Bemgård på trummor och Zorro Artfors på gitarr. Fredrik Edling anslöt sedan runt 2015 då bandet började göra musik ihop. Under 2021 tillkom även den femte bandmedlemmen Martin Bäckius, också på gitarr.

Namnet Dream Drop kommer från Nintendospelet ”Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance” av Square Enix.

Emo, metal och oljud

Av musiktidningen Gaffa beskrivs bandet som ”puristisk emo-rock/metal” men basisten Fredrik Edling menar att det är svårt att sätta bandet i en genre.

– Min mormor hade väl mest kallat det för oljud, vi rör oss inom det alternativa i någon form. Vi är väl ett vanligt lokalt replokalsband som har en större ambition och alltid har velat göra något av musiken.

Dream Drop såg därför verkligen fram emot deras största spelning hittills, på Valand näst sista dagen på året. Men den ställdes alltså in.

– Vi har släppt två EP och i år fick vi möjligheten att skapa ett album. Det gav oss lite erkännande och har varit superkul. I den vevan kändes det som att vi var lite på banan men nu har allt vänt på samma gång, säger han och skrattar till.

ANNONS

– Det är en blandning av att det är jättesorgligt, men samtidigt så sjukt att det blir komiskt. Allt går bara så dåligt samtidigt nu. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra.

LÄS MER:Se GP:s julkonsert från ett utsålt Pustervik

Vill ha tillbaka sina skivor

Tanken nu är att försöka efterlysa de stulna LP-skivorna så gott det går, även om Edling erkänner att det verkar svårt. Förhoppningen är snarare att tjuven kanske kommer till insikt och lämnar tillbaka skivorna.

– Alternativt om någon lyckas sälja dem och kan ge oss lite procent. De är ganska svårsålda som de är, jag hade varit sjukt imponerad om någon lyckas sälja dem, då kan vi kanske dela 50/50 på intäkterna i alla fall. Vi är öppna för förslag, säger han.

LÄS MER:Mikkey Dee sörjer trummisen Joey Jordison

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS