Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag blir så glad förstås. Det är en otrolig hjälp och rent konkret skönt att slippa allt administrativt", säger Jazz i Sverige-artisten Samuel Hällkvist som nu ska lanseras både i Sverige och utomlands.

Gitarrist Jazz i Sverige-artist

Gitarristen Samuel Hällkvist utsågs på onsdagen till nästa års Jazz i Sverige-artist.

Den 29-årige gitarristen Samuel Hällkvist är inte direkt känd för den breda allmänheten och kanske inte heller för allmänt jazzintresserade. Men nu får han chansen att nå en större publik. Han har nu utsetts till Jazz i Sverige-artist 2010, en utmärkelse som innebär att han får spela in en skiva och lanseras med en turné både i Sverige och utomlands.

- När de ringde trodde jag att det var ett skämt, så det tog ett tag att smälta. Jag spelar en smalare typ av jazz och har kämpat på små ställen. Att jag också fanns med på den nivån hade jag inte väntat mig, säger Samuel Hällkvist.

Han kommer från byn Gustafs i Dalarna, är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och har som många andra svenska jazzartister gått Skurups folkhögskola. Nu bor han i Köpenhamn och spelar i band som Television Pickup och Rhododendron String Band. Nästa år kommer han dock att inrikta sig på nybildade bandet Samuel Hällkvist Center och som han ska göra Jazz i Sverige-turnén med. Den föregås av skivan som kommer redan den 20 januari.

Elgitarr är hans huvudinstrument, men han plockar också gärna upp andra stränginstrument som ukulele, mandolin och lapsteel. Musiken spretar av influenser från hårdrock, country och dansmusik med jazzens improvisationer i grunden.

Juryn anser att Samuel Hällkvist har en unik röst och är en mycket god representant för dagens unga svenska jazz. Han "låter sina influenser och infall få härja till synes helt ohämmat i sin musik, med oväntade och spännande resultat som följd", står det i motiveringen.

Jazz i Sverige har delats ut årligen sedan 1972 för att lyfta fram unga talangfulla musiker.

Årets titel har Josefine Lindstrand. Utmärkelsen har tidigare gått till bland andra Wildbirds & Peacedrums, Fabian Kallerdahl, Jeanette Lindström, Stina Nordenstam, Esbjörn Svensson, Bobo Stenson och Jonas Knutsson.

Bild: Bild: Martin Bogren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.