Fansen laddar för Coldplays andra kväll på Ullevi

I går spelade Coldplay inför 65 427 personer på Ullevi - en knäckande bra konsert enligt GP:s recensent, trots det ilskna spöregnet. Kommer bragden att upprepas? Det hoppas och tror många av bandets fans på plats i Göteborg.

ANNONS
|

Det verkar inte finnas något vettigt sätt att klä sig inför helgens prövningar på Ullevi. Under söndagens konsert forsade regnet som om Göta älv hade ändrat sitt lopp och bestämt sig för att skölja över 65000 tappra arenabesökare. I dag måndag skiner visserligen solen – men den göteborgska snålblåsten får det att tåras i ögonen på alla och envar som befinner sig utanför arenan i väntan på rätt tillfälle att stiga in på planen.

Vädret inga problem alls

– Det är inga problem alls, säger 20-åriga Johanna Stefansdotter från Alingsås, som ska gå på kvällens konsert med sin kusin.

Det vore tråkigt om vinden fick ljudet att bli något sämre, men i övrigt tror hon att Coldplays musik räcker fint för att tränga bort kölden.

ANNONS

– De har varit så viktiga för mig i mitt liv att spelningen kommer att bli helt fantastiskt, helt oavsett hur det blir med ljudet och vädret.

Varför har de betytt så mycket?

– Speciellt deras gamla skivor har hjälpt mig att förstå mycket av vad jag har känt och gått igenom. När jag inte kunde fråga någon annan om det fanns Coldplay där som stöd.

I kväll har hon ett bestämt önskemål om vilka låtar hon vill höra spelas:

– Hela X&Y-skivan! Det kanske inte är så troligt. Men man får ju hoppas.

Finska fans taggade

22-åriga finländarna Hannamari Turunen och Riku Viinanen har placerat sig vid fontänen utanför arenan. Det är lite orättvist att Coldplay spelar i Göteborg och inte i Finland, anser de, men förståeligt ändå eftersom den enda tänkbara arenan för en konsert av den storleken i Helsingfors restaureras för tillfället.

– Vi var i alla fall tvungna att åka hit. Jag älskar Coldplay, och den senaste konserten med dem, den i Stockholm förra året, var den bästa jag har sett i hela mitt liv, säger Hannamari.

Bättre ljud på Ullevi

Några andra som var på Stockholmskonserten befinner sig för tillfället i trädgården intill arenan, och förfriskar sig i det gröna. Kompisgänget från Falköping bestående av Oskar Nävarp, Joel Eliasson, André Ismaili, Rasmus Jörgensen, Simon Bengtsson, Rayan Ahmad, Elias Östman, Isac Boman, Robert Järvenstrand och Isak Ekenhard (puh!), alla 19-20 år gamla, tror dock att konserten på Ullevi kan toppa Friends Arena-spelningen.

ANNONS

– Det är bättre ljud här. Dessutom ligger Ullevi på en skönare plats. Jag menar, Friends arena ligger ute i Solna där det inte händer så mycket. Här har man nära till hela sköna Göteborg, säger Robert Järvenstrand.

Coldplay– innan vi dör

Och inte långt från dem sitter barndomsvännerna Pelin Tonta och Isabell Vänngård, 18, från Hisingen. För dem blir det här den första Coldplay-spelningen – en händelse de har väntat på sedan de lärde kände varandra i sjätte klass.

– Vi svor till varandra att vi måste se dem live innan vi dör. Sedan har det varit så varje år, att vi har försökt få till det så att vi kan gå på någon av deras konserter. Men det är först nu vi har lossnat, säger Pelin.

Isabell nickar.

– De enda i vår klass som älskade Coldplay var vi. Vi var 12 och gick runt och grät till alla låtarna, säger hon och skrattar.

– Vi hade väl våra små emotional breakdowns och trodde att vi kunde relatera till musiken, tillägger Pelin.

Varför är Coldplay så bra?

–De känns så naturliga. Jag tror inte att man skulle känna igen dem om man såg dem på stan ens. Ingen hybris alls, säger Isabell.

ANNONS

Och när Coldplay brister ut i "Känn ingen sorg för mig Göteborg", borde även de mest kritiska göteborgsfansen mjukna. Jublet når inga gränser när bandet river av Håkan Hellströms kändaste låt i slutet av konserten. Och publiken var snabba med att sjunga med.

ANNONS