C.Gambino  vann grammis för en månad sedan. Sent på tisdagskvällen sköts rapparen ihjäl i ett garage på Hisingen.
C.Gambino vann grammis för en månad sedan. Sent på tisdagskvällen sköts rapparen ihjäl i ett garage på Hisingen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Experterna förklarar: Det här är rapparen C.Gambino

Förra månaden tog C.Gambino emot en grammis. Enligt hiphopexperter var göteborgaren på väg att bli riktigt stor.
– Det hade varit en spännande karriär att följa, säger GP:s Anna Rosenström.

ANNONS
|

Den mördade artisten C.Gambino från Göteborg var en av Sveriges just nu största hiphopstjärnor.

”C.Gambino rappar maskförsedd och hemlighetsfull från sin bas i Göteborg. Med ett intensivt flöde av nya låtar under förra året steg han fram som ett av de största namnen inom svensk rap. För sin samlade årsproduktion 2023, inklusive två ep:s och största hitten hittills ”G63”, får C.Gambino sin första grammis i kategorin årets hiphop.”

Så löd till exempel grammisjuryns motivering i samband med prisutdelningen på Annexet i Stockholm i maj.

Vid Grammisgalan för en månad sedan prisades inte bara C.Gambino som årets hiphop, även hans producent Oscar Chase fick ta emot pris som årets producent.

ANNONS

– De var båda från Göteborg och har tillsammans varit otroligt bra på att göra väldigt framgångsrik musik. De hittade nästan en formel för att skapa melodisk men ändå rätt hård hiphop, säger Petter Hallén, musikjournalist och programledare på ”P3 Din gata”.

Han är för tillfället i Grekland men nåddes av det tragiska dödsbeskedet på onsdagsmorgonen.

Hördes att C.Gambino var göteborgare

– Att ännu en väldigt stor svensk artist drabbas på det här sättet är tyvärr inte helt oväntat. Jag blev såklart ledsen av beskedet, både professionellt och privat, men känner också att detta är ett kvitto på hur många människor som faktiskt berörs av det grova våldet i vårt land, säger Petter Hallén, som också noterar att C.Gambino rörde sig på väg bort från den mest stereotypa gangster-rapen.

– Hans låtar handlade alltmer om relationer och kärlek, texterna blev mer komplexa, säger Petter Hallén som uppskattar att man hörde på C.Gambino att han var från Göteborg.

– Du hör på hans röst, hur han sjunger och hur han pratar att han är göteborgare. Han använde sig mycket av slang och göteborgska uttryck i sina texter.

Varför blev C.Gambino så stor?

– Det som gjorde honom framgångsrik var att han lyckades göra bra, effektiv och melodisk musik av väldigt tunga ämnen, säger Petter Hallén.

ANNONS

C.Gambino hann spela in två album, ”Sin city” 2022 och ”In memory of some stand up guys” 2024, och släppte sina första låtar 2019. C.Gambino toppade även Sverigelistan med ep:n ”M.O.B” som han spelade in tillsammans med den svensk-marockanske rapparen 23, också han maskerad och hemlig.

”C.Gambino var bara i början på något stort”

GP:s hiphopskribent Anna Rosenström minns C.Gambino som en begåvad och lite egen rapartist.

– C.Gambino kom fram ungefär samtidigt som Sarettii, A36 och ett par andra begåvade Göteborgsrappare. Han var ju framförallt känd för sin mörka, fängslande röst som kunde vara både len och lite knarrig, men han hade också ett otroligt melodisinne och ett slags poppig kvalitet i flera av sina låtar.

Anna Rosenström menar att C.Gambino också bar på ett vemod och gjorde låtar om bland annat psykisk ohälsa.

"Det finns människor som lever med psykisk ohälsa i flera år utan att göra något åt det eller prata med någon, och sedan slutar det kanske som för personen låten handlar om”, berättade C.Gambino i ett pressmeddelande i samband med att han släppte sin hitsingel ”Svar”.

Anna Rosenström påpekar att C.Gambino var på god väg att bli riktigt, riktigt stor när han sent på tisdagskvällen sköts till döds i ett garage på Hisingen. Innan han ens hade hunnit börja turnera på allvar.

ANNONS

Så sent som i fredags släppte C.Gambino sin senaste låt, singeln ”Sista gång”.

– Han var bara i början på något stort. Det hade varit en spännande karriär att följa, säger Anna Rosenström.

C. Gambino blev 26 år.

FOTNOT: C.Gambino skall inte förväxlas med den amerikanske artisten Donald Glovers moniker Childish Gambino.

C Gambino

  • Namn: C Gambino (pseudonym)
  • Ålder: 26 år.
  • Uppvuxen: Göteborg.
  • Aktiv som rappare: 2019–2024.
  • Släppte två album: "Sin city" (2022) och "In memory of some stand up guys" (2024) och ep-skivorna "Demons no angels (DNA)" (2020), "M.O.B." (2023) och "Silent hills" (2023) samt en lång rad singlar. Den 31 maj släpptes senaste singeln "Sista gång".
  • På singeln "Svar" samplade han Didos låt "Thank you" som även Eminem använde i låten "Stan".
  • Har omkring 1 miljon lyssningar i månaden på Spotify.

Källa: TT

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Grammisvinnaren C.Gambino skjuten till döds på Hisingen

LÄS MER:Makabra ändringen på Wikipedia kort efter mordet på C.Gambino

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS