Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

En hårdare Lisa Ekdahl

Deltagandet i Så mycket bättre gav blodad tand. Nu är Lisa Ekdahl på Sverigeturné. I kväll spelar hon på Göteborgs konserthus.

Den nya skivan heter När alla vägar leder hem och det är Lisa Ekdahls första skiva på svenska, och turné i Sverige, på elva år.
Hon har fyra musiker med sig, däribland sambon Mathias Blomdahl på gitarr och sonen Milton på piano.

– Det blir låtar från alla mina skivor och från Så mycket bättre, jag spelar sådant jag nästan aldrig spelat live, men självklart också Vem vet.

Tröttnar du aldrig på att spela Vem vet?
– Nej, jag tror att det beror på att jag har jobbat utanför Sverige i tio år och då har den legat i träda. Dessutom är det speciellt att ha en låt som följer en så länge, det är större än att ha en plötslig hit.

Beskrivningar som ”ett väsen” och ”bebisröstens skyddshelgon” följer också Lisa Ekdahl, men i och med hennes deltagande i Så mycket bättre fick vi se en ny sida av henne: Den okuvliga feministen Lisa Ekdahl.

Som 22-åring tvingade hon sitt skivbolag att dumpa hela inspelningen av debutskivan och börja om. Orsak: Hon gillade inte produktionen.

– Jag tyckte att det var mitt album, det skulle vara mitt namn och ansikte på och det var rimligt att jag skulle tycka om det.

Det låter självklart när Lisa Ekdahl säger det, men till exempel Jill Johnson berättade i samma program att hon inte alltid har orkat stå upp för sig själv i en mansdominerad bransch.

Vilken är din superkraft?
– Jag har så många, men min bästa är nog mitt mod. Jag ser saker i perspektiv, jag behöver inte ha fullt stöd och att alla förstår exakt vad jag menar. Det kan ändå vara värt att fortsätta.

Hon pratar med värme och stolthet om Så mycket bättre och säger att självförtroendet stärktes när hon såg programmet.

– Jag tyckte att jag hanterade situationen så bra. Det var ju inte alls sådär jobbigt som alla kollegor har sagt.

Då blir det Melodifestivalen nästa år?
– Nej, nej, nej! Inte det och inte Let’s dance. Låtskrivaraspekten och att det inte är en tävling är väldigt sympatiskt med Så mycket bättre.

Ett annat exempel på Ekdahls tuffhet är när hon skällde ut Aftonbladetreportern Jan-Olov Andersson i höstas för att han ställde närgångna frågor om hennes familj, frågor som förminskade henne som artist.

Artikeln spreds som en löpeld i sociala medier och Lisa Ekdahl hyllades för att hon satte ner foten mot patriarkatet.

– Det var otroligt kul att folk kände igen sig så mycket. Det verkade som att många bara väntade på att någon skulle säga ifrån. Jag var helt överförtjust i flera dar.

Det var väl lite strongt av reportern också att han skrev ut det ni sa?
– Jo, men han var faktiskt ännu jobbigare, så han hade tagit bort sina värsta blundrar och trodde kanske att han skulle komma lindrigt undan. Men alla hoppade ju upp som raketer.

När faller patriarkatet?
– Det är ett långsamt fall som har pågått ett tag redan. Det kommer att landa i något bra. Patriarkatet är inte lika oemotsagt längre, strukturen är helt klart i gungning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.