Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, fotograferade i december 2017
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, fotograferade i december 2017 Bild: Caroline Tibell

Draget gör First Aid Kit till politiska spelare

Kriget om populärmusiken har nått Sverige. Under onsdagen tog Moderaterna bort en kampanjfilm musiksatt med First Aid Kit. Anledningen? Bandet tar publikt avstånd. Det betyder antagligen ingenting för moderata väljare. Men det kan betyda något för First Aid Kit.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För sju år sedan skrev jag om en liknande händelse. Sverigedemokraterna hade då valt att använda en bönesång av en kristen sångare. ”Åh kära nån. Så har de alltså gjort...Nu blir jag alldeles orolig här" sa den aktuella artisten då. Ett dygn senare senare ringde han upp och berättade att alla eventuella Stim-intäkter skulle gå till flyktingarbete.

Sedan dess har det inte hänt särskilt ofta – om alls. Däremot har sociala medier-närvaron blivit allt viktigare för partier och dess ledare. När så Ulf Kristersson skulle att göra en Instagrampost om sitt kampanjande var det självklart att undersöka hur de kunde musiksätta det på bästa och mest praktiska sätt. En sökning på "on the road again" visade att svenska exportsuccén First Aid Kit hade gjort en cover på Willie Nelsons hit. Valet blev uppenbarligen enkelt och Ulf Kristersson skjutsade ut en video på Instagram ljudsatt med covern. Men det föll inte First Aid Kit i smaken. ”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen”, skrev bandet på Twitter.

ANNONS

LÄS MER:First Aid Kit läxar upp Moderaternas Ulf Kristersson

Rimligt. Band får ju tycka vad de vill.

Men möjligtvis problematiskt eftersom de samtidigt, via skivbolaget, tillåtit allmänheten använda deras musik via just Instagram.

Detta blir hela skillnaden på i dag och sju år sedan. I dag kan musiker välja om de vill vara en del av den globala cirkus som är sociala medier, eller om de vill hålla sig på sin egen indie-kant. Väljer man det förra får man tacka nej till att delas på Instagram. När man i efterhand motsätter sig det framstår det som poserande. Eller åtminstone ett selekterande.

Moderaterna må vara på en tydlig sida på den svenska politiska skalan, men samtidigt är det ett parti som under decennier haft stort stöd i Sverige. Det är inte nypolerade nazister eller kommunister som med hjälp av internet fått ett nyvaket stöd. De är en etablerad politisk kraft som använt sig av ett kartotek på en av internets största spelare.

LÄS MER:Nya artister till Way Out West

Trots det följde Moderaterna den självklara PR-handboken; De tog bort videoklippet och ursäktade sig. Klart de inte vill göra en Instagrampost med en ofrivillig musikmakare. Därmed kan saken anses vara utagerad. För alla utom First Aid Kit. För varför var detta så kontroversiellt?

Genom att protestera mot användandet av en låt som inte ens är deras egen gör de sig själva till politiska spelare. Som säger att en viss politisk falang är ok, en annan inte. Så har även andra, internationella artister, agerat tidigare. Vilket verkar innebära väldigt lite skillnad för politiska partier: Medborgare lyssnar inte på musik utifrån politiska uppfattningar. Desto mer effekt kan det få för First Aid Kit. Som nu gått från helt opolitiska country-artister, till politiska aktörer.

ANNONS

Deras uttalande tydliggör att deras musik är till för alla – utom riksdagens näst största parti.

LÄS MER:Konserter i Göteborg 2022: Laleh, Hellström, Rammstein och Maggio

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS