Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roy Orbison Jr som han ser ut i dag, bredvid ett fotografi av honom som treåring intill sin far, artisten Roy Orbison. Det högra fotot togs 1973. Bild: Press/AP

Det våras för Roy Orbison

Ny biografi, ny spelfilm, och dessutom en hologramturné. GP talar med Roy Orbison Jr om hur det kommer sig att så många grandiosa projekt med hans far som nyckelfigur sjösätts just nu.

När Roy Orbison dog i hjärtattack 1988, blev sorgen och uppmärksamheten för stor för sonen Roy Orbison Jr att hantera. 

Han klippte banden med hemlandet USA, gjorde sig av med sitt kända efternamn, och flydde, hela långa vägen – till Sverige. Bästa vännen på high school var svensk utbytesstudent, så han hade hört gott om landet.

– Sverige räddade mig. Jag blev Roy Kelton och levde en drömtillvaro här i några år, med nya vänner och ett vanligt liv. Helt underbart.

Roy Orbison Jr skulle komma att fly till Sverige en andra gång när modern dog 2011. Då träffade han Åsa Hallgren från Katrineholm, som i juni 2017 blev fru Åsa Orbison. De har nu sonen Roy Orbison den tredje tillsammans. 

Roy Orbison var inte ett offer

Moderns död är den indirekta orsaken till att han nu åker världen runt och gör intervjuer. Innan hon dog, hann hon inte färdigställa ett antal projekt som funnits i planeringen länge. Däribland en biografi – The authorized Roy Orbison – som nu har fulländats av de tre bröderna Roy, Alex och Wesley. 

Det är ett försök att ställa saker till rätta. 

– Det finns många missförstånd om min far. Som det att han skulle ha varit ett offer. Läser man artiklar om Madonna i tidningen, så får hon vara hjälte i sin egen historia. Det är aldrig Roy Orbison. Fansen som läser hans Wikipedia-sida blir helt förbluffade, och tänker: Var kommer den här skiten ifrån? 

Sångaren var med om ett antal tragedier under sin levnad som kommit att forma mytbilden av honom. Hans första hustru Claudette avled i en motorcykelolycka 1966. Två år senare brann Orbisons hus i Tennessee ner till grunden, och hans två äldsta söner dog i lågorna.

– Men vad min mamma (Barbara, som Orbison gifte sig med 1969) tyckte var viktigt att få fram till eftervärlden, är att Roy Orbison ändå inte var någon livets förlorare. Han var en lycklig man som nästan alltid hade ett leende på läpparna.

– Pappa levde sitt liv som hjälten i en Roy Orbison-sång. Det fanns sorg, men slutet blev alltid stort och lyckligt. Det var han som fick tjejen, både bildligt och bokstavligt. 

Hur var han som far?

– Närvarande. Han hjälpte oss med läxorna och var på varje fotbollsmatch. Jag tror att pappa försökte rätta till saker, och kände att han fått en andra chans med oss. 

Hologramturnén 2018

Nyligen släpptes också albumet A love so beautiful, där röstspåren från Roy Orbison-klassiker har getts ny musikalisk dräkt av Royal Philharmonic Orchestra. Nästa år åker orkestern och bröderna Orbison på världsturné med låtskatten – och ett hologram av Roy Orbison, i samma 3D-projektionsteknik som tidigare har gett nytt liv åt Tupac.

– Pappa kommer att gå från sidan av scenen till dess mitt. Sedan tar han ton till den första låten: Only the lonely. Men egentligen hade man kunnat ha lokalen helt nedsläckt; Roy Orbison på hög volym i en hörsal full med människor är effektfullt i sig.

Hur känns det för dig att se honom efter alla dessa år?

– Trots att han har funnits med mig hela tiden blir det känslosamt. Särskilt rörd och stolt kommer jag att bli när jag ser publiken reagera på musiken. Då kanske jag gråter.

Andra projekt som ska ros i hamn under de närmaste två åren är en pjäs, ett Roy Orbison-museum, en BBC-dokumentär, och en spelfilm med premiär 2019-2020. Efter det ska Roy Orbison Jr dra sig tillbaka från allmänhetens blick, blott 50 år gammal, och bosätta sig med son och hustru i Sverige. 

– Vi har försökt få det till ett läge där folk kan få tag på allt det här enkelt, och att de kan få syn på vilken sorts människa pappa var. Sedan ska vi låta honom stå på egna ben igen. Då är det upp till musiklyssnarna hur de vill värdera honom, och upp till mig vad jag ska göra med mitt liv efter pensionen, säger Roy Orbison Jr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.